Hronika

U Tužilaštvu BiH potvrdili hapšenje Kemala Čauševića, u toku dana saslušanje

U Tužilaštvu BiH potvrdili hapšenje Kemala Čauševića, u toku dana saslušanje
U Tužilaštvu BiH potvrdili hapšenje Kemala Čauševića, u toku dana saslušanje

SARAJEVO - Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH potvrdio je jutros "Nezavisnim" da je među uhapšenim Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH, te da će on u toku dana biti sproveden u prostorije Tužilaštva BiH i biti saslušan.

Dodao je da je  uhapšeno 30 službenika UIO BiH, te da je akcija još uvijek u toku.

"Na više desetina lokacija, lišene su slobode ili stavljene pod nadzor 54 osobe. Među osobama lišenim slobode, je oko 30 dužnosnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima i bivši direktor ove institucije. Radi se o predmet u kojem je tužiteljski tim od 2 tužitelja sa istražiteljima i suradnicima, duže od 8 mjeseci provodio detaljnu i temelji tu istragu", saopšteno je iz tužilaštva BiH.

Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carsinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

Tužiteljstvo BiH provodi i financijsku istragu u ovom predmetu, a prema do sada prikupljenim saznanjima, osumnjičene osobe u ovom predmetu ostvarile su višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilijunske vrijednosti. Finansijska istraga provodi se sa ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemiljunskim iznosima

Sud BiH u aprilu 2013. godine blokirao je 11 nekretnina u vlasništvu Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIO. U rješenju Suda BiH tada je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Bivši direktor UIO-a za sedam godina kupio je pet stanova i četiri poslovna prostora te 20 duluma zemljišta u najužem centru Sarajeva i na drugim atraktivnim lokacijama u gradu. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju da je  ukupna vrijednost nekretnina milion i 80 hiljada KM.

Čauševiću je Sud BiH blokirao pet stanova i jedan poslovni prostor u zanatskom centru Stakleni grad u Sarajevu, tri parcele na Poljinama i poslovni prostor u sarajevskom naselju Grbavica. Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se Čauševiću onemogući raspolaganje za još dva poslovna prostora koji se, također, nalaze u Staklenom gradu.

U rješenju Suda BiH stoji da će ova mjera trajati do okončanja krivičnog postupka protiv Čauševića.

Tužilaštvo BiH je u prijedlogu dostavljenom Sudu BiH navelo da je tokom istrage utvrđen očit nesrazmjer između ostvarenih prihoda i imovine koju je Čaušević stekao u periodu od 2006. do 2012. godine. Prema nalazima Tužilaštva, Čaušević je deset nekretnina platio 900.100 KM, a njihova tržišna vrijednost je iznosila 1,5 miliona KM. Oni navode da je Čaušević u periodu od 2005. do 2010. godine ostvario prihode u iznosu oko 695.000 KM, kojima nije mogao kupiti ove nekretnine, ako se pri tome odbiju i troškovi života.

Najveći broj nekretnina Čaušević je kupio tokom 2011. godine, kada je razriješen dužnosti direktora UIO-a. On je u toj godini kupio četiri nekretnine koje je platio 395.200 KM, a u 2012. godini kupio je i dva poslovna prostora za 280.000 KM. Njegova primanja u 2011. godini, prema podacima Tužilaštva BiH, iznosila su 55.000 KM od plaća i 60.800 KM od iznajmljivanja nekretnina.

Asim Crnalić, advokat Kemala Čauševića rekao je "Nezavisnim" da nije prisustvovao  privođenju svom branjenika, te da on nema informaciju da je on lišen slobode.

"Upravo idem u njegov stan, gdje se vrši pretres. Moje zakonsko pravo je da prisustvujem pretresima, a Sud me mora obavijestiti o pritvoru", rekao je Crnalić.

Zdravko Cvjetinović, aktualni pomoćnik direktora UIO za carineje, kako mediji pišu, pokušao je pobjeći iz zemlje. On je uhaspšen sinoć na Graničnom prelazu u Gradiškoj.

Uhapšen i Alija Mašić

U akciji "Pandora" koju provodi SIPA i Tužilaštvo BiH uhapšen je i Alija Mašić, bivši šef Carinske ispostave Sarajevo.

Kako saznajemo među uhapšenima je trebao biti i Anes Sasiković koji je već ranije privođen zbog sumnje da je dio kriminalne organizaciej koja se bavi  uvozom tekstila u BiH i koji je  na tim "poslovima" zgrnuo cijelo bogatstvo.

Međutim, do hapšenja Sadikovića nije došlo jer je ranije pobjegao u Crnu Goru.

Među uhapšenim šef Carinske ispostave Brod Milenko Nikić

U najopsežnijoj akciji do sada u borbi protiv korupcije i privrednog kriminala koju vodi Tužilaštvo BiH danas su, kako saznaju "Nezavisne" uhapšeni i Avdija Škahić, šef Graničnopg prelaza Brod, Milenko Nikić, šef Carinske ispostave Brod, Nedeljko Milovanović, bivši šef Carinske ispostave Gradiška.

Prema izvještaju SIPA s početak 2013. godine Kemal  Čaušević i drugi zaposlenici UIO dopuštali su  uvoz tekstila s lažnim deklaracijama o porijeklu robe.

Anes Sadiković, nekrunisani švercer tekstila još 2012. godine uhapšen je u akciji "Boss" pod sumnjom da je državni budžet BiH oštetio za 300 miliona KM. Njega SIPA niej uspjela uhapsiti jer je pobjegao u Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije