Hronika

U akciji "Zlatni karat" oduzeto preko 60 kg nakita vrijednosti oko 3,5 miliona KM

U akciji "Zlatni karat" oduzeto preko 60 kg nakita vrijednosti oko 3,5 miliona KM
Foto: Ilustracija | U akciji "Zlatni karat" oduzeto preko 60 kg nakita vrijednosti oko 3,5 miliona KM

SARAJEVO - U okviru operativne akcije kodnog naziva "Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu otkrili su i privremeno oduzeli oko 50 kg nakita koji svojim izgledom asocira na zlato i oko 13 kg nakita koji svojim izgledom asocira na srebro, ukupne preliminarne vrijednosti oko 3,5 miliona KM.

Privremeno je oduzeto oko 2.000 komada raznog nakita koji svojim izgledom asocira na zlato, zatim oko 60.000,00 KM i oko 40.000,00 EUR, te 17 mobilnih telefona, šest pištolja, više pečata i dokumentacije.

Kako se navodi u saopštenju SIPA-e realizacija operativne akcije „Zlatni karat“ počela je 06.03.2019. godine i policijski službenici SIPA-e lišili slobode 30 lica, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Akcija  se izvodi na 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. Operativna akcija "Zlatni karat“ koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosi na krivična djela „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje“, „Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, „Pranje nova“, „Nedozvoljeno skladištenje robe“, „Poreska utaja ili prevara“ i „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova“, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena lica se terete da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Pretresi pravnih lica nastavljaju se i danas, te se očekuje otkrivanje i privremeno oduzimanje dodatnih količina krijumčarenog nakita, nakita bez porijekla i nepropisno obilježenog nakita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije