Hronika

U akciji "Scarface" pali osumnjičeni za ubistvo, iznude i pranje novca

U akciji "Scarface" pali osumnjičeni za ubistvo, iznude i pranje novca
Foto: Ilustracija | U akciji "Scarface" pali osumnjičeni za ubistvo, iznude i pranje novca

TUZLA - Službenici Uprave policije MUP-a TK su sinoć i danas u akciji "Scarface" izvršili pretres na više od 50 lokacija i uhapsili 11 osoba.

Iz Uprave policije je zvanično potvrđeno da je među uhapšenima i Beriz Kabilović. Međutim, kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su još i Amer Hajdarević, Selver Salimović zvani Švrćo, Amir Lisičić, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Ammar Adrović i Elvis Hamzić...

Dvije osobe su u okviru ove akcije ranije uhapšene i već se nalaze u pritvoru.

Za uhapšene postoji sumnja da su u proteklom periodu na području Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije počinile krivično djelo organizovanog kriminala, a u vezi s krivičnim djelima ubistvo, iznude, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja, pripremanje krivičnog djela, pranje novca te neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

"Prilikom pretresa oduzeti su mobilni aparati, telefonske kartice, prenosni uređaji laptopi, računari, određena količina opojne droge, novac, bankovne kartice, dokumentacija u vezi s navedenim krivičnim djelima, ukupno 20 vozila različitih tipova, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem opisanih krivičnih djela", pojasnio je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Hapšenja su rezultat višemjesečne istrage službenika Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa pripadnicima FUPa i Obavještajnosigurnosne agencije BiH, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

"Ovo je do sada jedna akcija, ako ne i najsloženija aktivnost koju smo provodili. Po obimu možda nije najveća, ali je najsloženija", rekao je Korman.

Nakon kriminalističke obrade uhapšeni će, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva na dalje postupanje.

O kojem ubistvu se tačno radi, Korman je rekao da ne može iznositi nikakve konkretnije informacije u cilju dalje istrage.

Međutim, kazao je da postoje indicije da je kriminalna grupa imala pomagače upravo u policiji.

Korman je naglasio da će i protiv tih osoba biti otvoren krivični ili disciplinski postupak.

Uhapšena kriminalna grupa vladala je prvenstveno Tuzlom, ali i širom TK, a policija sedam mjeseci radi na ovom slučaju.

Uhapšeni Beriz Kabilović je krajem prošlog mjeseca privođen tokom otvaranja svoje diskoteke "Grande Club" u hotelu "Tuzla", kada su oko tri sata ujutro u klub upali specijalci i inspektori.

Za Kabilovićem je bila raspisana i međunarodna potjernica nakon napada na inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

U decembru prošle godine Selver Salimović, zvani Švrćo, skupa sa Kabilovićem u jednom ugostiteljskom objektu u Tuzli napao je istražitelja MUPa TK Adnana Okanovića. Okanović je radio na predmetu koji se vodio protiv Kabilovića. Kabilović se predao u februaru ove godine nadležnim organima te mu se na teret stavlja i nasilničko ponašanje.

Kabilović je odranije poznat policijskim organima u Tuzlanskom kantonu zbog niza počinjenih krivičnih djela, zbog čega je izdržavao zatvorske kazne.

Teško je povrijeđen prije pet godina u pucnjavi koja se dogodila u tuzlanskom naselju Brčanska Malta.

Navodno, Kabilović se sada dovodi u vezu sa ubistvom Senada Habibovića Sene 2014. godine u Tuzli, ali to juče još niko zvanično iz policije nije potvrdio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije