Hronika

U dva kantona i Brčkom nije ukradeno nijedno vozilo

U dva kantona i Brčkom nije ukradeno nijedno vozilo
Foto: Ilustracija | U dva kantona i Brčkom nije ukradeno nijedno vozilo

BRČKO, LIVNO - Ministarstva unutrašnjih poslova dva kantona u FBiH, ali i njihove kolege iz brčanske policije prošle godine na području njihovog rada nisu imali nijedan ukradeni auto.

Prema podacima Federalne uprave policije, auto-mafija lani nije operisala na području Bosanskopodrinjskog kantona te u Kantonu 10 - Livno.

U FBiH je prošle godine zabilježen 401 slučaj krađe vozila, što je gotovo četiri puta više nego u RS, gdje je evidentiran 101 ovakav slučaj. Kada se podvuče crta, a prema podacima koje su "Nezavisne novine" dobile od policijskih agencija, u BiH su lani ukradena 502 automobila, što je manje u odnosu na godinu ranije, kada su lopovi odvezli 585 četvorotočkaša.

MUP Srpske je tokom prošle godine u odnosu na godinu ranije zabilježio znatno bolje rezultate u potrazi za ukradenim automobilima.

"U 2018. godini je pronađeno i vlasnicima vraćeno 77 vozila, od kojih su 44 otuđena na teritoriji Republike Srpske, 25 na teritoriji Federacije BiH i osam za koja je potragu raspisao Interpol. U 2019. godini pronađena su i vlasnicima vraćena 92 vozila, od kojih je 65 otuđeno na teritoriji Republike Srpske, 15 na teritoriji FBiH i 12 vozila za kojima je potragu raspisao Interpol", rekla je za "Nezavisne" Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

I Policija Brčko distrikta suzbila je problematiku koja se odnosi na krađu automobila.

"Na osnovu podataka kojima raspolaže Policija Brčko distrikta BiH, tokom 2018. godine bilo je evidentirano devet ukradenih vozila, dok u 2019. godini nije bilo ukradeno nijedno vozilo", potvrdila je za "Nezavisne" Dževida Hukičević, portparol  Policije Brčko distrikta.

Iz Federalne uprave policije saopštili su da je na  području FBiH tokom 2019. godine evidentirana  401 krađa vozila, što predstavlja manji broj u odnosu  na  godinu ranije.

Inače, najprimamljivije vrste automobila za kradljivce koji su prošle godine "operisali" u FBiH bili su folksvagen (243), audi (23) i škoda (20), a slijede vozila marke reno, BMW i opel.

Vlasnicima vozila savjetuje se da, kada napuštaju svog limenog ljubimca, makar i nakratko, treba da zatvore prozore, ugase motor, izvuku ključ iz kontakt brave i zaključaju automobil.

U vozilu ne treba ostavljati torbu, novčanik, mobilni telefon, dokumente ili druge vrijedne predmete koji mogu privući lopova. Takođe, automobil ne treba ostavljati duži period na mračnim i pustim mjestima.

Vlasnik vozila može postaviti dodatnu zaštitnu bravu na upravljač ili polugu za njegovu blokadu. Takođe može ugraditi alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora ili ugraditi polugu za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila.

KRAĐE VOZILA U 2019.

FBiH - 401
 
RS - 101

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije