Hronika

U istočnoj Hercegovini sve više zelenašenja i kladioničkih prevara

U istočnoj Hercegovini sve više zelenašenja i kladioničkih prevara
Foto: Vesna Duka | U istočnoj Hercegovini sve više zelenašenja i kladioničkih prevara

TREBINJE - Policija istočne Hercegovine se sve više susreće i rješava krivična djela vezana za zelenašenje, prevare i kladioničke prevare.

Kako je na tromjesečnoj pres-konferenciji rekao Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, krivična djela prevara, iznuda i pranje novca  rasvjetljavali su policijski službenici ove uprave, ali i MUP-a RS u sjedištu, te susjednih uprava Federalnog MUP-a i PU Foča, dok je jedno lice uhapšeno za iznudu i zelenaštvo.

"Zelenašenje i kladioničke prevare su odvojeni predmeti, a u postupku su i jedan i drugi predmet, u kome je, bez pravosnažnih presuda, rano govoriti o njihovom konačnom rješenju, iako je za sve informacije i eventualno obeštećenje oštećenih nadležan sud", kazao je Laketa.

Iako su se ovakve prevare i ranije otkrivale u Policijskoj upravi Trebinje, oni nemaju povratnu informaciju o tome da li je nekome nadoknađena šteta i da li su nadležni sudovi presuđivali u korist oštećenih, koji, prema zakonu, obeštećenje treba da traže u parničnom postupku, ako se u presudi ne navede da optuženi mora nadoknaditi oštećenom štetu.

Sume koje su oštećeni uplaćivali za navodne kladioničke dojave su teško dokazive, kao i one koje oštećeni uzimaju od zelenaša, gdje praktično i ne postoji mogućnost obeštećenja, jer su lica na svoju odgovornost tražila novac.

"Obeštećenja nisu stvar policije, jer se to presudom definiše, a što se nas tiče - mi ćemo i dalje nastaviti djelovati po ovim krivičnim djelima", pojasnio je Laketa, dodavši da je u ovom tromjesečju povećan i broj narušavanja javnog reda i mira za 15 u odnosu na isti period lani, što je u neku ruku bilo i očekivano jer je ovo period pun praznika sa većom koncentracijom gostiju u Trebinju i povećanjem broja ljudi na javnim okupljanjima.

I načelnik Sektora policije Miodrag Janković je potvrdio povećanje broja krivičnih djela po pitanjima javnog reda i mira, ali je broj saobraćajnih nezgoda manji za pet nego u prošlogodišnjem prvom tromjesečju. Broj od dva poginula isti je kao lanjski, a sa teško povrijeđenim licima je za dva više, dok je broj saobraćajki sa lakše povrijeđenima za jedan manji nego prošle godine.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Ljubomir Supić kaže da je u posmatranom periodu ova uprava evidentirala 68 krivičnih djela, od kojih se na opšti kriminalitet odnosi 52, a na zloupotrebu opojnih droga četiri krivična djela, te se na privredni kriminalitet odnosi sedam, a na bezbjednost javnog saobraćaja pet krivičnih djela.

On je precizirao da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 97,1%, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 83,3%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije