Hronika

U ponedjeljak nastavak suđenja Novaliću i drugima

U ponedjeljak nastavak suđenja Novaliću i drugima
Foto: N.N. | U ponedjeljak nastavak suđenja Novalići i drugima
Srna

SARAJEVO - Suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", zakazano je pred Sudom BiH za ponedjeljak, 26. aprila.

Ročište je zakazano za 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj starnici Suda BiH.

Na prethodnom ročištu, koje je održano juče, svjedok Tužilaštva BiH Davor Pehar rekao je da je za odluku o vrsti respiratora koji će biti kupljeni trebalo da bude angažovan stručnjak.

Pehar, koji je direktor Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba federalne Uprave civilne zaštite, rekao je da je poslije sjednice Štaba 1. aprila prošle godine tražio prijem kod premijera, jer nije bio zadovoljan dinamikom nabavke medicinske opreme.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije