Hronika

U utorak treća presuda četvorici Mrkonjićana za pljačku dilera deviza

U utorak treća presuda četvorici Mrkonjićana za pljačku dilera deviza
Foto: N.N. | U utorak treća presuda četvorici Mrkonjićana za pljačku dilera deviza

BANJALUKA - Četvorici Mrkonjićana, optuženima da su od dilera deviza Petra Stupara u Mrkonjić Gradu opljačkali 7.000 evra i 2.000 KM, sutra će po treći put biti izrečena presuda u Okružnom sudu u Banjaluci.

Sudi se Mrkonjićanima Draganu Čuliću (40), Zoranu Dakiću (34), Vitomiru Tici (32), te Aleksandru Jariću (34), koji su dva puta osuđivani u ovom procesu, ali je obje presude ukinuo Vrhovni sud RS i slučaj vratio na početak.

Odbrana optužene četvorke traži njihovo oslobađanje jer je, kako navode, vještačenjem koje je sprovelo tužilaštvo utvrđeno da je ključni svjedok Svjetlana Todorović lagala.

"Imala je motiv da krivicu svali na bivšeg supruga Čulića i ostale", kazala je advokat Milica Cvijanović, Jarićev branilac.

Todorovićeva je ranije u sudu rekla da joj je Čulić priznao da je s Jarićem, Dakićem i Ticom opljačkao Stupara. Međutim, kasnije je kod advokata dala izjavu da je to sve slagala da osudi supruga, da bi potom tvrdila da na izjavi nije njen potpis.

Tužilaštvo je angažovalo vještaka za rukopise i potpise Đorđa Odžakovića koji je vještačio sporni potpis, a zatim izjavio da je vještačenjem utvrđeno da je Todorovićeva vjerovatno autor potpisa na izjavi koja je vještačena.

Njegovim svjedočenjem završeno je drugo ponovljeno suđenje optuženoj četvorki. Tužilac Žana Bojić zatražila je da ih proglase krivima.

Prema optužnici Dakić, Jarić, Čulić i Tica opljačkali su Stupara u noći između 16. i 17. decembra 2003. godine u njegovoj kući u Mrkonjić Gradu. Navodi se da su ga brutalno pretukli, kao i njegovu nevjenčanu suprugu.

Prvom presudom su dobili ukupno 16 godina robije - Čulić pet godina, Dakić i Tica po četiri, a Jarić tri godine zatvora. Nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo presudu, na novom suđenju osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora. Kazne su im umanjene za po godinu. Presudu je opet ukinuo Vrhovni sud i predmet vratio na novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije