Hronika

Ubica odbio osam godina pa će robijati 11

Ubica odbio osam godina pa će robijati  11
Ubica odbio osam godina pa će robijati 11

BANJALUKA - Esmiru Sipiću (35) iz Prnjavora potvrđena je prvostepena presuda kojom je na 11 godina zatvora osuđen zbog ubistva svog ujaka Senada Mujanića (57), koje se 4. oktobra prošle godine dogodilo u prnjavorskom mjestu Lišnja.

Proglašen je, dakle, krivim jer je ispred restorana "Avantura", nakon što su se posvađali, Mujanića na smrt pretukao letvom, kojom ga je udario osam puta po glavi i grudima. Optuženi je, kako je rečeno tokom sudskog procesa, zavisan od narkotika i alkohola.

Pravosnažno ga je osudio Vrhovni sud RS, čiji sekretar Jelena Despotović navodi da je Sudsko vijeće odbilo žalbu odbrane Sipića i potvrdilo prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda.

"Žalba odbrane na presudu Okružnog suda je odbijena jer je neosnovana. Vijeće je ovom prilikom potvrdilo i izrečenu mjeru bezbjednosti koja predviđa  obavezno liječenje Sipića od zavisnosti", naglasila je Despotovićeva.

Branilac Sipića, advokat Milica Cvijanović istakla je da će uložiti apelaciju na ovu presudu Vrhovnog suda RS jer smatra da je kazna previsoka.

Podsjetimo, svađa, koja je okončana kobno po Mujanića, počela je u restoranu. Oni su se potom i potukli, a zatim su izašli napolje, gdje su nastavili tuču tokom koje je Sipić usmrtio ujaka, a zatim pobjegao.

Svemu je kumovao i alkohol, a kada je uhapšen Sipić alko-testiran je i u krvi su mu izmjerena 2,4 promila alkohola. Tokom suđenja utvrđeno je da je on ubistvo počinio u stanju bitno smanjene sposobnosti.

"Optuženi je zavisan od narkotika i alkohola. U vrijeme počinjenja djela bio je u stanju pijanstva, što je bitno uticalo na njegovo stanje svijesti i ponašanje. On je osoba kod koje alkohol utiče na povećanje agresivnosti i razdražljivosti", stoji u nalazu vještaka Nere Zivlak-Radulović, zbog čega mu je i izrečeno obavezno psihičko liječenje od zavisnosti od alkohola.

Sipić je, podsjetimo, tokom suđenja zaključio sporazum o priznanju krivice s banjalučkim Okružnim tužilaštvom, kojim je predviđeno da mu sud izrekne osam godina zatvora, kao i mjeru obaveznog psihičkog liječenja, ali je on potom odustao od tog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije