Hronika

Ubice policajaca tri godine izmiču pravdi

Ubice policajaca tri godine izmiču pravdi
Foto: Nedžad Uglješa | Ubice policajaca tri godine izmiču pravdi

SARAJEVO - Ni tri godine nakon što je grupa auto-mafijaša, koja je u sarajevskom naselju Alipašino polje pokušala ukrasti golf 6, ubila sarajevske policajce Adisa Šehovića (43) i Davora Vujinovića (46), ubice nisu uhvaćene.

Dok istražioci tvrde da im je ovaj predmet prioritetan u radu, javnost se pita kada će hladnokrvni napadači konačno sjesti na optuženičku klupu.

"Rasvjetljavanje ubistva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića prioritet je u radu Tužilaštva KS. Međutim, budući da se radi o izuzetno kompleksnoj istrazi, saopćavanje bilo kakvih informacija iz predmeta moglo bi ugroziti istragu", rekla je za "Nezavisne" portparolka Tužilaštva Azra Bavčić.

U Sarajevu je juče obilježena treća godišnjica otkako su ubijena dvojica sarajevskih policajaca. Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, kazao je kako MUP KS na dnevnoj osnovi radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

"Ne postoji posvećenija institucija ovom predmetu od MUP-a KS. Radimo stalno na ovom predmetu, idemo proaktivno prema kantonalnom Tužilaštvu s preduzimanjem aktivnosti. Ja se nadam i uvjeren sam da će i Kantonalno tužilaštvo KS i MUP KS da se iznesu s ovim zadatkom i da će ubice naših kolega biti privedene pravdi", rekao je Katica.

Dodao je da, od kada je na poziciji ministra, insistira da se radi na ovom predmetu.

"Ovo je apsolutni prioritet MUP-a KS. Radimo kontinuirano i ja se nadam i uvjeren sam da ćemo na koncu doći do rezultata", rekao je Katica.

Tokom obilježavanja treće godišnjice od ubistva policajaca, Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS, izrazio je zahvalnost svim prisutnim građanima, radnicima MUP-a, članovima porodice...

"Svirepo su ubijeni samo zato što su branili one naše najveće vrijednosti, jedino što su nosili časnu policijsku uniformu. Ovo je prilika da se da poruka i obećanje svih nas da žrtva ovih mladih ljudi nikada neće biti zaboravljena i da ćemo sve učiniti da ruka pravde stigne njihove ubice", rekao je Ećo.

Podsjetimo, Šehović i Vujinović su 26. oktobra 2018. godine u patroli zatekli nekoliko osoba koje su pokušale da ukradu vozilo u Geteovoj ulici. Radili su ono što su najbolje znali - krenuli su da zaustave lopove, a oni su im uzvratili vatrom.

Izrešetani su iz automatske puške i ostali su ležati na zemlji dok su se ubice odvezle u nepoznatom pravcu.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći samo je Davor davao znakove života, ali je nažalost tog jutra iz KCUS došla vijest da je i on, usljed povreda, preminuo.

Prošle godine Kantonalni sud Sarajevo saopštio je da je u ovom predmetu saslušano više od 300 osoba.

Kako su tada naveli, naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan BiH. Zbog eventualnih saznanja i informacija o ovom slučaju, poligrafski je testirano na desetine osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije