Hronika

Učenik prijavio da ga vršnjak maltretira

Učenik prijavio da ga vršnjak maltretira
Foto: N.N. | Učenik prijavio da ga vršnjak maltretira

TESLIĆ - Policija u Tesliću dobila je danas novu prijavu vršnjačkog nasilja u školi, a maloljetni učenik jedne srednje škole u ovom gradu prijavio je svog školskog vršnjaka da ga duži period fizički zlostavlja i uznemirava.

Kako je danas kratko rečeno u Policijskoj upravi Doboj, policija u saradnji s nadležnim ustanovama još ispituje slučaj koji je prijavljen danas, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac za maloljetnike OJT Doboj.

Teslićka policija je danas provjeravala navode nasilja, koje je, kako saznajemo, prijavio šesnaestogodišnji dječak.

S ovim srednjoškolcem, koji se požalio da ga već duže vrijeme maltretira vršnjak i da on to više ne može podnijeti, danas je trebalo da porazgovara  psiholog.

Podsjećamo, ovo je drugi slučaj prijave vršnjačkog nasilja u školama u Tesliću u posljednjih nekoliko dana, jer su krajem prošlog mjeseca dvojica učenika osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" zadobila lakše povrede u tuči u školskoj učionici, zbog čega su obojica ljekarski zbrinuta, a o incidentu su obaviještene nadležne institucije. Maloljetnici su u tuči zadobili povrede glave, a jednom od njih je napukao i zub. Obojica su zbrinuta u lokalnom Domu zdravlja.

Dejan Pozderović, direktor ove škole, tada nam je rekao da je škola u potpunosti odreagovala u skladu s nadležnostima uz punu saradnju s policijom i roditeljima maloljetnika.

Podsjećamo, tih dana je i Banjaluku zaprepastila dogovorena masovna tuča 11 maloljetnika ispred banjalučke Osnovne škole (OŠ) "Ivo Andrić", koja se dogodila usred dana, a u njoj je pretučen petnaestogodišnji učenik OŠ "Miloš Crnjanski".

Tuča je dogovorena putem društvene mreže Instagram između jednog maloljetnika iz škole "Ivo Andrić" i pretučenog učenika devetog razreda OŠ "Miloš Crnjanski", a njima se tokom sukoba kod škole nakon završetka prve smjene pridružilo još devet maloljetnika. Razlog tuče je bila djevojčica.

Tada je Željka Opačić, direktorica škole, koju je ovaj slučaj šokirao, rekla da je u tuči učestvovalo sedam đaka iz ove škole koji pohađaju sedmi, osmi i deveti razred, kao i tri srednjoškolca te pretučeni učenik škole "Miloš Crnjanski", a ko zna šta bi se desilo da nije naišao nastavnik, koji ih je prekinuo.

Opačićeva je tada apelovala na roditelje da maksimalno prate svoju djecu jer je masovna tuča koja je sve šokirala jedna velika opomena za sve.

Bezbjednost učenika na prvom mjestu

Bezbjednost djece u školama nam je na prvom mjestu i u saradnji sa drugim ministarstvima i međunarodnim partnerima jačaćemo aktivnosti na sprečavanju vršnjačkog nasilja, rekla je damas Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Trivićeva je tokom razgovora u Banjaluci sa šefom Kancelarije Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH Dejvidom Sandersom o mogućnostima saradnje u oblasti prevencije vršnjačkog nasilja istakla opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture da intenzivira aktivnosti u oblasti bezbjednosti učenika u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije