Hronika

Uhapšen Živko Budimir

Uhapšen Živko Budimir
Uhapšen Živko Budimir

SARAJEVO, MOSTAR - Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, uhapšen je u petak.

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su danas kasno popodne da je Budimir uhapšen, zajedno sa Hidajetom Halilovićem, predsjednikom Komisije za pomilovanja FBiH, Petrom Barišićem, savjetnikom predsjednika FBiH za pitanje branitelja, i Saud Kulosman, predsjednik Jedinstvene organizacija boraca, dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH, još u bjekstvu.

Budimir, Halilović, Barišić i Kulosman su zajedno sa još 14 osoba, A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž., lišeni slobode, a nalaze se pod istragom da su počinili zloupotrebu položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Kancelarije Živka Budimira u Sarajevu i Mostaru pretresli su u petak pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj uzimajući mito za pomilovanja osuđenika.

Pretresi Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i onog u zgradi Vlade FBiH u Mostaru trajali su oko šest sati, a za sve to vrijeme podgrijavane su spekulacije da li je Budimir uhapšen i da li se pozvao na imunitet. Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH.

Pretres prostorija koje koristi Budimir, a koji nije bio završen do ovog trenutka, izvršen je po nalogu Tužilaštva BiH u okviru akcije usmjerene na otkrivanje koruptivnih djela iza kojih stoje najviši dužnosnici Federacije BiH, potvrđeno je iz ovog tužilaštva. Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, obavijestio je Budimira da ne može napuštati ured dok pripadnici SIPA ne završe pretres.

"Ovo je dugo pripremana akcija Tužilaštva BiH i Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu. Njen cilj je procesuiranje odgovornih za krivična djela zloupotrebe položaja, nezakonitog posredovanja, te odgovornih za primanje i davanje mita", rekao nam je u petak Alen Hamzić, portparol sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Budimirova savjetnica Laura Bošnjak negirala je da je Budimir uhapšen u ovoj akciji, te istakla da su iz njegovog ureda pripadnici SIPA odnijeli neki materijal.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, potvrdio nam je da, po zakonu koji je nametnuo OHR, Budimir i ostali funkcioneri u izvršnoj vlasti u FBiH nemaju imunitet od krivičnog gonjenja, nego su samo oslobođeni građanske odgovornosti, odnosno odgovornosti u parničnim postupcima. Imunitet od krivične odgovornosti, po zakonu, imaju samo članovi parlamenata FBiH i kantona.

Iz SIPA su saopštili da su u petak, osim u Sarajevu i Mostaru, vršili pretrese i u drugim dijelovima BiH, a sve u sklopu akcija "Memory", "Patriot" i "Pravda", koje se provode uz asistenciju pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a RS, te MUP-ova Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

"Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - podmićivanje, i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, te neovlaštenim prometom drogama i organiziranim kriminalom", saopšteno je iz SIPA.

Pojedini mediji objavili su u petak da je pretres izvršen i u firmi "Bernina" u Širokom Brijegu, no to nam u ovoj kompaniji, u vlasništvu Blage Hrkača, nisu htjeli ni demantovati ni potvrditi. Navodno je Budimir, između ostalih, za novac pomilovao i sina Blage Hrkača.

Kao jedna od meta pretresa pominjana je i kompanija "Lijanovići" u istom gradu, no to je demantovao jedan od suvlasnika Jerko Ivanković Lijanović, koji je i zamjenik premijera FBiH. Lijanović je ovu akciju pravosuđa nazvao političkim pritiskom radi promjene vlasti u Federaciji BiH.

Kebo normalno radio

Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, rekao nam je da je obaviješten o akciji SIPA, ali da je zamoljen da o njoj ne iznosi nikakve informacije.

"U moju kancelariju nisu ulazili i nije bilo pretresa. Normalno radim svoj posao. Prvi put je da se nešto ovakvo dešava u ovoj zgradi. Žao mi je što je do svega došlo, ali neka nadležni urade svoj posao i neka i u ovom slučaju pravda bude zadovoljena", izjavio je Kebo, dok je trajao pretres kancelarija, službenog sefa i služebnog automobila kojeg koristi Živko Budimir, predsjednik FBiH.

Brojna pomilovanja

Živko Budimir, predsjednik FBiH, od maja 2011. do decembra 2012. godine pred sobom je imao 435 zahtjeva za pomilovanje i udovoljio im je u 162 slučaja.

Skoro trećinu odluka donio je uprkos negativnom stavu stručne komisije Ministarstva pravde FBiH.

Takođe suprotno stavu komisije, pomilovanjima je oslobodio 32 zatvorenika, uslovno pustio njih devet, a čak za 59 je skratio kazne za duži period nego što je komisija preporučila.

Na taj način je odlukama donesenim u roku od 20 mjeseci Budimir zatvorenicima skratio kazne za više od 59 godina zatvora.

Čestitka Radončića

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH, čestitao je policijskim agencijama i tužiocima u BiH na uspješnom poslu povodom policijske akcije kojom se rasvjetljava kriminalno i koruptivno djelovanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Radončić je čestitao OBA i SIPA, navodeći da su profesionalizam i predanost tih agencija na ovom predmetu doveli do toga da nadležni tužioci mogu početi s procesuiranjem krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije