Hronika

Uhapšen lažni doktor stažišta

Uhapšen lažni doktor stažišta
Uhapšen lažni doktor stažišta

BANJALUKA - Siniša Aleksić (27) iz Banjaluke uhapšen je juče u ovom gradu zbog sumnje da se na osnovu falsifikovane diplome ljekara zaposlio kao stažista na Klinici za abdominalnu hirurgiju u banjalučkom Kliničkom centru.

On je slobode lišen u zajedničkoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i banjalučke policije, a nakon višednevne istrage. Kako saznajemo, Aleksić se u januaru ove godine prijavio na javni konkurs koji je objavio Klinički centar, i to za prijem doktora stažista. Niko tada vjerovatno nije ni slutio da se među kandidatima nalazi i ime osobe koja je, kako se ispostavilo, "preko noći" završila Medicinski fakultet u Banjaluci.

"Aleksić je primljen na osnovu diplome, a da niko čak nije ni urgirao za njega", kazao je naš izvor iz policije.

Doktori koji nisu željeli da im navodimo imena ispričali su juče da je Aleksić bio pristojan mladić, te da niko nije sumnjao u njegovu diplomu.

"On kao stažista nije mogao vršiti operacije niti je primao platu. Jedino što je mogao biti jeste asistent tokom operacija", pojasnio je juče izvor "Nezavisnih" iz banjalučkog Kliničkog centra.

Aleksić je u banjalučkom Kliničkom centru počeo da radi 15. februara ove godine, dakle nepun mjesec prije hapšenja. Još saznajemo da je osumnjičeni ranije bio štićenik Doma za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" u Banjaluci, a nakon završene srednje škole upisao se na Medicinski fakultet.

Kada i kako je Aleksić došao na ideju da falsifikuje diplomu fakulteta, a potom se prijavi na konkurs za doktora stažistu u Klinički centar, biće poznato nakon kriminalističke obrade koja je juče poslijepodne počela u sjedištu banjalučke policije.

"Nezavisne" saznaju da je lažni doktor nakon ulaska u zgradu policije zaplakao i izjavio da nema ni oca ni majke. "Sam sam, bez prebijene pare", navodno je rekao osumnjičeni.

Mirko Stanetić, direktor banjalučkog Kliničkog centra, juče je rekao da su čitav slučaj na sebe preuzeli policija i istražni organi.

"Oni su došli i preuzeli su svu dokumentaciju i žele da provjere sve te navode. Ako se ispostavi da je to tačno, onda je on počinio krivično djelo i nema nikakve sumnje šta slijedi nakon toga", kazao je Stanetić.

I Nada Jokanović, portparol Kliničkog centra, potvrdila je juče da su SIPA i banjalučka policija uhapsili lažnog doktora, ali da više detalja zbog istrage ne može reći.

Naš izvor iz policije potvrdio je da će protiv Aleksića biti podnesen izvještaj zbog falsifikovanja službenih isprava. Juče nismo uspjeli da dobijemo komentar o slučajevima falsifikovanih diploma od Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Zakon o krivičnom postupku RS za ovakvo djelo predvidio je zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do pet godina robije.

Slučaj "anesteziolog"

"Nezavisnim" je potvrđeno da se u banjalučkom Kliničkom centru prije nekoliko godina na identičan način zaposlio i lažni anesteziolog, koji je takođe brzo razotkriven i uhapšen.

Nakon zaposlenja on je svoj posao zasnivao na konzumaciji narkotika. Lažnog anesteziologa prvi su otkrili dežurni ljekari kada su primijetili da iz ormarića nestaju narkotici neophodni za anestezije, a ubrzo je potvrđeno da je on u stvari bio narkoman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije