Hronika

Pratite nas na Google news

Uhapšen zbog prevare: Nudio "frilens" posredovanje pri zapošljavanju

Uhapšen zbog prevare: Nudio "frilens" posredovanje pri zapošljavanju
Foto: Ilustracija | Uhapšen zbog prevare: Nudio "frilens" posredovanje pri zapošljavanju
N.N.

BANJALUKA - Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policiije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su N.S. iz Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela prevara i neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge.

U okviru ove istrage izvršen pretres kuće koju koristi osumnjičeni u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

N.S. se sumnjiči da je pomenuta krivična djela vršio na taj način što se registrovao na sajtove kao što su 'freelancer.com' i 'upwork.com' (na kojima se nude i traže frilensing poslove), te se na predstavljao kao zaposlenik dvije banke iz Banjaluke.

"U ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u pomenutim bankama, kao i  drugih razloga, osumnjičeni je putem 'Pay Pala' i 'Western uniona' naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih", saopšteno je uz MUP-a RS.

Prema do sad prikupljenim informacijama, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta.

Osumnjičeni je, takođe, pravio lažne naloge na društvenoj mreži Facebook na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način  komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova. Do sad poznati nalozi koje je osumnjičeni koristio u ovu svrhu su Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago.

U cilju dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, mole se građani koji su imali kontakt sa ovim licem posredstvom interneta i bili prevareni od istog, da to prijave  posredstvom imeila odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na vtk@mup.vladars.net .

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane da svoje lične podatke ne daju nepoznatim licima na internetu da na osnovu neprovjerenih informacija ne vrše uplate na zahtjev takvih lica, kao i da takve situacije odmah prijave u najbližu policijsku stanicu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije