Hronika

Pratite nas na Google news

Uhapšena i generalna sekretarica GIKIL-a

Uhapšena i generalna sekretarica GIKIL-a
Foto: Fena | Uhapšena i generalna sekretarica GIKIL-a
N.N.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK uhapsili su još jednu osobu u akciji koja se sprovodi u vezi s kriminalnim radnjama u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL), a riječ je o Erni Mehmedović koja obavlja funkciju generalne sekretarice u ovoj kompaniji, potvrđeno je za Klix.ba.

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Federalna uprava policije (FUP) od jutros provodi veliku akciju "Jumper" na području opština Ljubuški, Posušje i Mostar, dok su za područje Lukavca zaduženi tuzlanski policajci.

Dosad su uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivana Bunoza članovi Nadzornog odbora GIKIL-a čiji je rad zabranio Opštinski sud u Tuzli.

Kao četvrta je uhapšena Erna Mehmedović, generalna sekretarka društva i takođe bliska saradnica Pramoda Mitala koji je osumnjičen za težak oblik privrednog kriminala u ovoj lukavačkoj kompaniji.

Kako piše pomenuti portal, policajci su jutros stigli u GIKIL, a pretresi još uvijek nisu u cjelosti završeni. Osim hapšenja Mehmedovićeve inspektori i policajci izuzimaju i određenu dokumentaciju.

Prema zvaničnoj informaciji iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, sve uhapšene osobe su osumnjičene da su postale članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mital, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

GIKIL je formiran spajanjem KHK i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je ubačen Global Steel Holdings Ltd (GSHL) Pramoda Mitala protiv kojeg je podignuta optužnica u Tužilaštvu TK.

Nakon njegovog hapšenja i puštanja na slobodu, imenovan je novi Nadzorni odbor na čijem čelu se nlazila njegova kćerka Šristi Mital, koja se, dodaje "Klix", trenutno nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog sumnje na neregularnosti prilikom imenovanja Nadzornog odbora, reagovao je Opštinski sud u Tuzli koji je izdao privremeno rješenje o zabrani djelovanja ovog tijela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije