Hronika

Uhapšena potpredsjednica PD Parlamenta FBiH?

Uhapšena potpredsjednica PD Parlamenta FBiH?
Foto: Ilustracija | Uhapšena potpredsjednica PD Parlamenta FBiH?

SARAJEVO - Vesna Švancer (SBB), potpredsjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, uhapšena je u okviru akcije kodnog naziva "Globus", javljaju sarajevski portali.

Akcija je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a u vezi sa dokumentovanjem koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

Iz Federalone uprave policije (FUP) je saopšteno da je uhapšeno više osoba, ali se ne navodi mnogo detalja o samim počinjenim krivičnim djelima i osobama koje su uhapšene. 

"Faktor" nezvanično javlja da je jedno od dvoje uhapšenih upravo Švancerova, a na teret joj se stavljaju krivična djela koja se odnose na zloupotrebu pložaja. Prema nezvaničnim informacijama druga uhapšna osoba je Said Kapetančić iz Gračanice. Nezvanično, radi se takođe o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Opštinsko vijeće Gračanice na prošlim Lokalnim izborima. 

Pomenuti portal navodi da je Vesna Švancer davala grantove određenim udruženjima, nakon čega su iz udruženja novac vraćali njoj naruke. Nezvanično, Švancer se sumnjiči da je na taj način nelegalno stekla imovinsku korist.

Navodi se i to da je ona i ranije osuđivana zbog prevare.

Akcija kodnog naziva "Globus" izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a osim Federalne uprave policije učestvovale su i druge policijske agencije, kao i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OSA). 

Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

"Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu", navode iz FUP-a.

(Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije