Hronika

Uhapšeni lider Mladeži HDZ 1990. i profesor

Uhapšeni lider Mladeži HDZ 1990. i profesor
Uhapšeni lider Mladeži HDZ 1990. i profesor

STOLAC, MOSTAR - Osam osoba je uhićeno i zaplijenjeno je 30 kg skanka u akciji na području Hercegovine, koju je po nalogu državnog tužiteljstva provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako neslužbeno saznajemo, uhićeni su v.d. predsjednika Mladeži HDZ 1990. Zvonko Perić iz Stoca, profesor u stolačkoj srednjoj školi Miro Šutalo, te kriminalistički inspektor PU Čapljina Vedran Falak i Čapljinac, inače automehaničar, Željko Rebac. Slobode su lišeni, prema neslužbenim informacijama, i Banjalučani Stanko Savić i Aleksandar Kajkut, obojica policiji poznati po izvršenju težih krivičnih djela, te još dvojica Crnogoraca, i to tijekom primopredaje droge vrijedne oko 200.000 eura kod benzinske crpke na Maslinama u Stocu.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su među osam privedenih osoba i aktivni politički djelatnik, prosvjetni djelatnik i policijski službenik. Prema njegovim riječima, ova akcija dugo je planirana, a radi se o međunarodnom kriminalu budući da su među uhićenima i dva državljana Crne Gore. Naveo je da će uhićeni u zakonski predviđenom roku biti predati nadležnom tužitelju, koji će ih ispitati i odlučiti o pritvoru.

Stočani su viješću o privođenju Perića i Šutala ostali zatečeni, posebice oni koji stanuju u njihovoj blizini te ih i osobno poznaju, jer se radi o uglednim građanima. Poznanici navode da su pripadnici SIPA u sitnim noćnim satima upali u Perićev stan u Stocu, a onda se gradom proširila vijest o akciji. Mještani Stoca pričaju da je Perić nedavno kupio novi automobil, a da su se ranije pitali kako je moguće da Šutalo s profesorskom plaćom može si priuštiti novi audi A6. Nevjerica je nastala i u stolačkoj srednjoj školi, posebice među učenicima kojima Šutalo predaje - psihologiju, filozofiju i sociologiju. Ravnateljica Srednje škole Stolac Mirjana Biletić kazala nam je da nemaju nikakva službena saznanja o uhićenju profesora Šutala, koji je, kako je ustvrdila, uredno i savjesno obavljao svoje zadatke. Dodala je da će se ravnateljstvo o cijelom slučaju oglasiti kada o njemu budu službeno obaviješteni. I u PU Čapljina zatečeni su uhićenjem inspektora, na čije radnje, kako nam je kazano, do jučer nisu sumnjali. I u HDZ 1990. ostali su iznenađeni činjenicom da je među privedenima i v.d. predsjednika Mladeži HDZ 1990. Prvo su ustvrdili da će Perić, ako se dokaže da je sudjelovao u nezakonitim radnjama, biti isključen iz stranke, a onda su ga u poslijepodnevnim satima, nezvanično smo doznali, suspendovali sa svih dužnosti.

Mladež HDZ BiH najoštrije je osudila "aktivnosti Perića". Ustvrdili su da je trgovina i rasturanje narkotika od strane ovog visoko pozicioniranog dužnosnika HDZ 1990. skandalozna činjenica te stvar za vrlo oštru osudu javnosti u BiH. "Birači upravo od ovakvih osoba očekuju da se svom snagom bore protiv pošasti narkomanije, a ne da budu na suprotnoj strani zakona", navedeno je u njihovom saopštenju. Mladež HDZ 1990. jučer je saopćila da podupire borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali su također osudili predizbornu manipulaciju drugih stranaka.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u akciji i pohvalilo suradnju između policijskih agencija prilikom provođenja aktivnosti na terenu. Dvije osumnjičene osobe uhapsili su policijski službenici PS Grude i MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije