Hronika

Uhapšeni u akciji "Transporter" optuženi za drogu

Uhapšeni u akciji "Transporter" optuženi za drogu
Foto: Arhiva | Uhapšeni u akciji "Transporter" optuženi za drogu

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK kojom se Asmir Ogrešević, Mujo Ogrešević, Eldina Prošić, Danisa Prošić, Sanela Sović, Adnana Kličić i Rasima Prošić terete da su počinili krivična djela proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Oba Ogreševića se terete da su u prvih sedam mjeseci 2021. godine na području grada Cazina i drugim lokacijama u Unsko sanskom kantonu organizovali grupu ljudi koja se bavila proizvodnjom i prodajom droge. Ostali optuženi su postali članovi ove grupe, te su prodavali narkotička sredstva, a radi se o heroinu, marihuani i amfetaminu. Oni su se sastajali s konzumentima i prodavali im drogu na dogovorenim lokacijama pri čemu su koristili različite modele komunikacije, kao što su telefoni, te mobilne i internet aplikacije, putem kojih su ugovarali poslove. 

Podizanju optužnice prethodila je policijska akcija kodnog naziva "Transporter" koje je Tužilaštvo USK provodilo u koordinaciji sa MUP-om USK, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno sigurnosna agencija (OBA) BiH. U sklopu pomenute akcije sudjelovalo je 70 policajaca, te je tom prilikom zaplijenjeno oko četiri kilograma droge, te oko 100.000 maraka, a prilikom pretresa više lokacija zaplijenjeno je oko 50 komada različitog naoružanja kratkih i dugih cijevi.

Optuženi su još u mjesecu julu 2021. godine lišeni slobode, kada im je određen istražni pritvor, te su se nalazili u pritvoru do podizanja optužnice. 

Postupajuća tužiteljica je uz optužnicu istovremeno dostavila prijedlog da se pritvor protiv optuženih produži i nakon potvrđivanja optužnice, a taj prijedlog je prihvatio Kantonalni sud u Bihaću, te donio rješenje kojim je pritvor produžen i može trajati najduže još dvije godine. 

U optužnici se od Suda traži oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom te izricanje sigurnosnih mjera prema optuženima i to oduzimanje predmeta, naoružanja i municije, telefona, vozila, veće količine opojne droga, za koju je predloženo uništenje. U narednom periodu pred Kantonalnim sudom u Bihaću biće organizovano suđenje optuženima.*

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije