Hronika

Dolijali razbojnici iz Bijeljine, opljačkali i staricu

Dolijali razbojnici iz Bijeljine, opljačkali i staricu
Foto: N.N. | Uhapšeni zbog prijetnji i pljačkanja kuća
Ljiljana Radić

BIJELJINA - Bijeljinska polcija uhapsila je Živana G. i Dušana V. zbog sumnje da su na Bogojavljenje ove i prošle godine počinili dva razbojništva nasilno ulazeći u kuće i prijeteći oštećenima odnijeli novac i zlato.

Naime, oni su osumnjičeni da su 19. janara prošle godine počinili razbojništvo u mjestu Trnjaci, tako što su nasilno i uz prijetnju upotrebe vatrenog oružja ušli u porodičnu  kuću, gdje su  od oštećenih otuđili novac i novčanik sa dokumentima.

Kako saznajemo ukućanima su prijetili pištoljem i tražili novac te su prema nezvaničnim informacijama odnijeli 10 maraka.

U drugom razbojništvu koje se istog datuma ali ove godine osumnjičeni su da su opljačkali penzionerku  Radinku T.  (71) iz Bijeljine koju su vezali i odnijeli joj novac i zlato u vrijednsti od oko 55.000 evra.

"Osumnjičeni su nasilno ušli u porodičnu kuću oštećene vezali je selojtep trakom i otuđili oko 40.000 eura i veću količinu zlatnog nakita", navode iz policije.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, ova penzonerka živi sama u selu Brodac kod Bijeljine, a policiji je prijavila nepoznate i maskirane razbojnike koji su ju, prema prijavi vezali a zatim i opljačkali uzevši joj osim novca i  veću količinu zlata čija je prijaveljena vrijednost oko 15.000 evra

Žrtvi su u kuću upali  muškarci, sa fantomkama na glavama u crnim odijelima te da su je bacili na pod i vezali.

"Bukvalno su me, prvo, omlatili na pod i vezali. Sve su isjekli, preturili, rasturili i razbili dok nisu pronašli željeni plijen. Radili su lagano, nisu žurili, jer su me tako skolili, a onda vezali da bi imali vremena. Bili su u dilemi da li da me ubiju ili ne. Tražili su da se zakunem u djecu da ih neću prijaviti, rekla sam da neću, samo da idu...Tako su i otišli", rekla je žrtva ranije.

Uhapšeni muškarci su danas uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima  razbojništvo predata u nadležnost i na dalje postupanje Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije