Hronika

Uhapšeni zbog sumnje da su pretukli i opljačkali starca

Uhapšeni zbog sumnje da su pretukli i opljačkali starca
Foto: Ilustracija | Uhapšeni zbog sumnje da su pretukli i opljačkali starca

VITEZ - U zajedničkoj akciji MUP-ova Srednjobosanskog (SBK), Sarajevskog (KS) i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uhapšene su tri osobe osumnjičene da su 11. februara u mjestu Krčevine kod Viteza upale u kuću 79-godišnjeg Srećka Žuljevića, kojeg su pretukli, te mu, uz prijetnju nožem, oteli 1.800 evra.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srednjobosanskog kantona, radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, istražioci krim-policije su došli do saznanja da se u vezu s ovim slučajem mogu dovesti H. P. (46) iz Viteza, Dž. V. (23) iz Zavidovića, te E. Š. (24) iz Olova, koji su pronađeni i uhapšeni.

"U veoma efikasnoj saradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona, tokom provođenja radnji dokazivanja po naredbi Općinskog suda Travnik izvršen je pretres na četiri lokacije na području općina Ilidža, Hadžići i Olovo, gdje je pronađen i oduzet određen broj predmeta koji potiču iz krivičnih djela", saopšteno je iz MUP-a SBK.

Istragom je utvrđeno da je Žuljevića u zamjenu za dio plijena "tipovao" H.P., koji ga je poznavao i znao da ima njemačku penziju, prenosi "Faktor.ba".

Kako je Žuljević ispričao policajcima nakon napada, dok je sjedio i gledao televiziju u kuću su mu upala dvojica razbojnika, od kojih jedan nije bio ni maskiran i nedostajao mu je prednji zub. Stavili su mu nož pod grlo, tražeći da im otkrije gdje drži novac. S obzirom da im u prvi mah nije htio otkriti, tukli su ga nogama po cijelom tijelu, a zatim napravili premetačinu po kući.

Kada su pronašli novac i još nekoliko vrijednih predmeta pobjegli su, a starac je prevezen u Dom zdravlja Vitez, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

Policija je najprije posumnjala u H.P., a zatim je istražujući dalje došla i do Dž.V., koji je živio kod prijatelja u Hadžićima. Pretresom stana u kojem je boravio, pripadnici Pete sarajevske PU pronašli su dio predmeta ukradenih od Žuljevića, kao i druge predmete za koje se sumnja da potiču iz nekih drugih pljački. Potom je utvrđeno da je zajedno sa njim, navodno, u razbojništvu učestvovao i E.Š., kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

"Osumnjičeni su u zakonom predviđenom roku, zajedno sa prikupljenim dokazima, predati Kantonalnom tužilaštvu Travnik, nakon čega su izvedeni pred nadležni Općinski sud, gdje im je određena mjera pritvora", navedeno je iz MUP-a SBK.

(Faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije