Hronika

Uhapšeni zbog tuče u Doboju, policajac nasrnuo na kolege

Uhapšeni zbog tuče u Doboju, policajac nasrnuo na kolege
Foto: Ilustracija | Uhapšeno sedam osoba zbog tuče u Doboju, među njima policajac
Nataša Martić

DOBOJ - Policija PU Doboj uhapsila je juče u ovom gradu sedam osoba, od kojih je jedna službenik pomenute uprave, saopšteno je iz dobojske policije.

Uhapšeni su D.B., A.K., P.A., B.Ž., T.M., M.M. i I.A., svi iz Doboja, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje, dok za P.A. i I.A. postoji i osnov sumnje da su izvršili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene radnje, navodi se u saopštenju PU Doboj.

Privedeni su osumnjičeni da su juče oko 1.15, u Ulici Cara Dušana u Doboju, imali namjeru da se fizički obračunaju s policijom u čemu su spriječeni, nakon čega su I.A. i P.A. fizički nasrnuli na policijskog službenika, precizirali su iz PU Doboj.

Prethodno je Policijskoj stanici Doboj 1 prijavljeno da se u blizini jednog ugostiteljskog objekta u Doboju čuje galama, nakon čega su na lice mjesta upućene sve raspoložive patrole. 

"U službenim prostorijama alkotestirana su sva lica i sva  podvrgnuta testitranju na prisustvo opojnih droga u organizmu, prilikom čega je utvrđeno da je lice inicijala A.K. pozitivno na prisustvo opojnih droga u organizmu, kod lica inicijala P.A. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0, 76 g/kg, kod lica inicijala T.M. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 1,08 g/kg, kod lica inicijala B.Ž. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0,76 g/kg i isto je odbilo da se podrvgne testiranju na opojne droge i kod lica inicijala M.M. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 0, 91 g/kg i za isto je izvršenim testiranjem utvrđeno da je pozitivno na prisustvo opojnih droga u organizmu", saopštili su iz dobojske policije.

Imajući u vidu da je I.A. policijski službenik Policijske uprave Doboj, načelnik Uprave je službenika suspendovao iz MUP-a RS, te je Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Republike Srpske uputio zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.

Dalje mjere i radnje se preduzimaju u saradnji sa nadležnim tužilaštvom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije