Hronika

Uhvaćen Amel Sejfović, krio se u napuštenom mlinu

Uhvaćen Amel Sejfović, krio se u napuštenom mlinu
Foto: Ilustracija | Uhvaćen Amel Sejfović

VISOKO - Amel Sejfović (28), odbjegli pritvorenik iz sarajevskog zatvora, za kojim su danima tragale brojne policijske agencije u BiH, pronađen je danas i uhapšen u mjestu Buci, kod Visokog, gdje se krio u napuštenom mlinu na rijeci Fojnici, a otkrio ga je jedan mještanin.

Sejfovića je potom oko 13 časova pod budnim okom policija odvezla ka Sarajevu, gdje je odmah upućen u pritvor.

U mlin, gdje je lociran, najvjerovatnije je provalio. Postoje dvije verzije o tome kako je nađen. Po prvoj - jedan mještanin je uočio razbijen prozor, što mu se učinilo sumnjivim pa je pozvao policiju.

Po drugoj verziji, mještanin je juče opasnog mladića vidio kako izlazi iz napuštenog mlina na lokalnom kupalištu, nakon čega je odmah alarmirao istražioce.

Bjegunac je uhvaćen u koritu rijeke Fojnice, koje je pokušao pretrčati, a tokom hapšenja je povrijeđen najmanje jedan specijalac, mada neki kažu da su povrijeđena dvojica.

U mjestu Buci, gdje je lociran bjegunac, danas je viđen veliki broj do zuba naoružanih policajaca i vozila sa rotacijom, koje su mještani u čudu posmatrali. Mještani kažu da ne pamte ovakav slučaj.

"Ne znam kako je došao ovdje, ali ovo je za nas veliki šok. Ne pamtimo da se ovako nešto desilo u našem selu. Hvala bogu da je ova drama okončana. Nije bilo jednostavno proteklih dana gledati brojne specijalce i znati da je bjegunac tu negdje. Svi smo bili preplašeni", priča jedan od mještana.

Bjegunac je nakon krim-obrade prebačen u Kazneno-popravni zavod Sarajevo, odakle je prije devet dana pobjegao. Do sada je, podsjetimo, zbog bjekstva Sejfovića uhapšeno više osoba, uključujući i dva zatvorska čuvara, te bolničara, koje istražioci sumnjiče da su mu pomogli.

Opštinski sud u Sarajevu odredio je pritvor zaposlenima u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo Nikoli Simiću, Arminu Delaliću i Igoru Milošu, za koje se sumnja da su pomagači u bjekstvu, izvedenom u nedjelju, 3. septembra, kada je Sejfović bio naoružan i uspio se dočepati slobode.

Uhapšenog pritvorenika terete da je sa grupom saučesnika opljačkao banku u sarajevskom naselju Ilidža 2015. godine, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić. Iza sebe ima više krivičnih djela, a MUP je za njim raspisao potjernicu. Neki ga nazivaju i zvijezdom crne hronike u bh. medijima.

Prije nekoliko dana Sejfović je lociran između sela Grajani i Tušnjići u okolini Visokog, ali je tada uspio izbjeći hapšenje, a policija je otkrila vikendicu gdje se krio te uhapsila više lica, uključujući i muškarca za kojeg se sumnja da mu je doturao hranu.

Na području između Visokog i Kiseljaka prethodnih dana odvijala se velika potraga u koju su bile uključene brojne policijske agencije, uključujući MUP KS, MUP ZDK, FUP i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije