Hronika

Ukinuta presuda bivšim poreskim inspektorima

Ukinuta presuda bivšim poreskim inspektorima
Foto: Ustupljena fotografija | Ukinuta presuda bivšim poreskim insprektorima

BANJALUKA - Vrhovni sud RS ukinuo je presude Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću, bivšim inspektorima Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru, koji su nepravosnažno bili osuđeni na pet i po godina zatvora zbog primanja mita, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Vrhovnog suda RS.

Kako nam je rečeno odbijena je kao neosnovana žalba Republičkog javnog tužioca, a uvažena žalbi branilaca optuženih, pa je presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.

Bivši poreski inspektori koji su radili u Područnoj jedinici Poreske uprave u Prijedoru, zbog primanja mita, bili su osuđeni u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet i po godina zatvora i 9.000 maraka novčane kazne.

Sud je u toj ukinutoj presudi, Baroviću za dvije od četiri tačke optužnice izrekao tri i po godine zatvora, kao i 6.000 maraka kazne, dok je Ristiću zbog jednog uzimanja mita izrekao dvije godine zatvora i 3.000 maraka novčane kazne.

Tom presudom je obojici optuženih bila izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora u trajanju od tri godine.

Prema toj presudi, Barović je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu "sredio" da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze.

Takođe je osuđen da je zajedno s Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM.

Presudom je od Barovića bilo oduzeto 5.000 KM nelegalno stečene imovinske koristi, kao i 100 KM, a od Ristića 100 KM, a oba su bili obavezani da plate sudske troškove.

Kako smo ranije pisali, inspektori su uhapšeni u maju 2020. godine u akciji "Svodna". Tokom pretresa garaže Nemanje Barovića, inspektora Poreske uprave Republike Srpske, koji je uhapšen zbog sumnje da je primio 5.000 KM mita, policija je uočila i knjigu "Etički kodeks za profesionalne računovođe", a u njoj je pronašla 21.400 evra.

Kako smo pisali, u knjizi je bila bijela koverta sa gomilom novca. Uglavnom su to bile novčanice u apoenima od 500 evra, mada ih je bilo nekoliko i od 200 evra.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske tada su rekli da je akcija "Svodna" usmjerena na otkrivanje koruptivnih krivičnih djela, a pozvali su građane da prijave krivična djela korupcije, kako bi se izvršioci tih djela mogli procesuirati.

Nakon toga uslijedilo je još hapšenja za ista krivična djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije