Hronika

Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović

Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović
Foto: Arhiva | Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Jerko Ivanković Lijanović

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih donijelo je 30. maja rješenje kojim su uvažene žalbe branilaca optuženih Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja i Mirka Galića te ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH od 22. 10. 2018. godine a određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom suda BiH Jerko Ivanović Lijanović je osuđen za krivično djelo organizovani kriminal, na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, te mu je istovremeno, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 50.000 KM.

Slavu Ivankovića Lijanovića Sud je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, te mu je istovremeno, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000,00 KM.

Optužene Milorada Bahilju i Jozu Sliškovića Sud je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po pet godina i deset mjeseci.

Optužene Željku Mikulića, Draženku Kvesić i Mirka Galića Sud je osudio na kaznu zatvora u trajanju od po 3 godine.

Optužene Mirjanu Šakota i Miroslava Čolaka Sud je osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Prvostepenom presudom, a na osnovu člana 110. i 111. Krivičnog zakona BiH, oduzeta je protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od optuženog Jerke Ivankovića Lijanovića, iznos opranog novca od 474.950,13 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi. Od optuženog Slave Ivankovića Lijanovića iznos opranog novca od 409.017,87 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi, a od optuženog Miroslava Čolaka iznos opranog novca od 2.559.018,44 KM i iznos od 4.150.000,00 KM, dakle ukupno 6.709.018,44 KM  na ime  protivpravno stečene  imovinske koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije