Hronika

Ukinuto Rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću

Ukinuto Rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću
Ukinuto Rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu Adi Balijagiću.

Rješenje o određivanju pritvora ukinuto je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i Zakona o krivičnom postupku FBiH, saopšteno je iz Kancelarije advokata Mirnesa Ajanovića.

Kako se u kontekstu sa sadržajem Rješenja Vrhovnog suda navodi, u ovom slučaju “je došlo do povrede prava iz člana 15. ZKP FBiH (jednakost u postupanju), jer osumnjičeni i njihovi branioci tokom postupka nisu imali isti tretman i položaj kao kantonalni tužilac, te  je prethodno navedenim propustima ujedno došlo i do povrede prava na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i člana II Ustava BiH…”

S obzirom na to da je Kantonalni sud u Sarajevu prilikom odlučivanja o produženju pritvora u potpunosti izostavio navode odbrane, Vrhovni sud Federacije BiH naložio je da se u ponovnom postupku otklone nedostaci na koje je ukazano spomenutim rješenjem, navodi se u saopštenju.

Poznati tuzlanski advokat Faruk Balijagić, te njegov sin Ado Balijagić, uhapšeni su u septembru ove godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Tužilaštvo ih, kako se navodi u saopštenju, sumnjiči da su počinili podstrekavanje na ubistvo, razbojništva i teška krivična djela protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine. Sudeći prema saopštenju iz postupajućeg tužilaštva, istraga je trajala mjesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije