Hronika

Ukinuto Rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću

Ukinuto Rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću
Ukinuto Rješenje o produženju pritvora Faruku i Adi Balijagiću
Fena

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu Adi Balijagiću.

Rješenje o određivanju pritvora ukinuto je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i Zakona o krivičnom postupku FBiH, saopšteno je iz Kancelarije advokata Mirnesa Ajanovića.

Kako se u kontekstu sa sadržajem Rješenja Vrhovnog suda navodi, u ovom slučaju “je došlo do povrede prava iz člana 15. ZKP FBiH (jednakost u postupanju), jer osumnjičeni i njihovi branioci tokom postupka nisu imali isti tretman i položaj kao kantonalni tužilac, te  je prethodno navedenim propustima ujedno došlo i do povrede prava na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i člana II Ustava BiH…”

S obzirom na to da je Kantonalni sud u Sarajevu prilikom odlučivanja o produženju pritvora u potpunosti izostavio navode odbrane, Vrhovni sud Federacije BiH naložio je da se u ponovnom postupku otklone nedostaci na koje je ukazano spomenutim rješenjem, navodi se u saopštenju.

Poznati tuzlanski advokat Faruk Balijagić, te njegov sin Ado Balijagić, uhapšeni su u septembru ove godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Tužilaštvo ih, kako se navodi u saopštenju, sumnjiči da su počinili podstrekavanje na ubistvo, razbojništva i teška krivična djela protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine. Sudeći prema saopštenju iz postupajućeg tužilaštva, istraga je trajala mjesecima.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije