Hronika

Ulov od milion evra: Vozač iz BiH uhvaćen sa sirovinom za pravljenje amfetamina

Ulov od milion evra: Vozač iz BiH uhvaćen sa sirovinom za pravljenje amfetamina
Foto: Screenshot/Bild.de | Ulov od milion evra: Vozač iz BiH uhvaćen sa sirovinom za pravljenje amfetamina

ROZENHAJM - Pripadnici njemačke carine u kamionu slovenačkih tablica za čijim volanom je bio državljanin Bosne i Hercegovine (23) pronašli su 15 litara tečnosti koja predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju amfetamina.

Dva kanistera, od 10 i pet litara nalazila su se u zadnjem dijelu kamiona, a pripadnici carine su znali za to jer im je dojavila granična policija. Naime, oni su na izlazu sa puta A8, u blizini Vaservizena zaustavili kamion i odmah priveli vozača iz BiH.

Portparol istražnog odjeljenja njemačke carine Kristijan Šutenkopf rekao je da je sporna tečnost bila u dva kanistera, koja su bila sakrivena među robom koju je vozač prevozio. Kako je on rekao, u jednom kanisteru se nalazilo tzv. amfetaminsko ulje.

„Od te količine može da se proizvede oko 50 kilograma amfetamina, koji onda ide u uličnu prodaju. Ako uzmemo u obzir da se amfetamini na ulici prodaju i do 20 evra, to znači da ova dva kanistera vrijede miliona evra, rekao je on.

Amfetamini se prodaju kao stimulans pod imenom „speed“ ili „pep“. Djeluju na centralni nervni sistem, izazivajući oslobađanje norepinefrina i dopamina. Njihovo djestvo traje između šest i 12 sati.

Inače, kako kažu iz carine, da je tečnost baš u ovom kamionu saznali su putem „međunarodne razmjene informacija“.

Iz carine kažu da je ovo izuzetan uspjeh za njih jer se radi o opasnoj supstanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije