Hronika

Upozorenje: Stižu poruke od lažnih službenih lica iz susjednih država

Upozorenje: Stižu poruke od lažnih službenih lica iz susjednih država
Foto: Pexels/Torsten Dettlaff/Ilustracija | Upozorenje: Stižu poruke od lažnih službenih lica iz susjednih država

SARAJEVO - Federalna uprava policije (FUP) upozorila je građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. "phishing" kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

"Radi se o pripremnim radnjama preduzetim od strane NN počinitelja radi počinjenja krivičnog djela 'Prevara'. U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država", objasnili su iz FUP-a.

Dodali su da je jedan od primjera da se NN osoba ili osobe predstavljaju kao rukovodioci organizacione jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih krivičnih djela i traži od primaoca da odgovori na poruku.

"Ovo je sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi preduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi isti preduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute NN osobe/osoba", pojasnili su iz Federalne uprave policije.

Ukazali su na potrebu povećanja nivoa informacione bezbjednosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije