Hronika

Usmrtio biciklistu, osuđen na tri mjeseca zatvora

Usmrtio biciklistu, osuđen na tri mjeseca zatvora
Foto: N.N. | Usmrtio biciklistu, osuđen na tri mjeseca zatvora

BROD - Osnovni sud u Derventi osudio je Novu Vasića (51) iz Broda na tri mjeseca zatvora jer je prošle godine usmrtio biciklistu Simu Topića (54), kada je opel kadetom na putu Brod - Odžak prešao u suprotnu traku i udario Topića, čija porodica smatra da je ovakva kazna u najmanju ruku preblaga.

Ova nesreća se desila 2. marta prošle godine oko 2.30 u mjestu Liješće, u Brodu, kada je, prema presudi, Vasić prouzrokovao saobraćajnu nesreću tako što je prešao na lijevu stranu kolovoza.

Zatim je, prema presudi, prednjim lijevim dijelom udario u prednji dio bicikla koji je vozio nastradali Topić.

On je zadobio povrede, usljed kojih je isti dan preminuo, a Vasića je optužnica Okružnog javnog Tužilaštva Doboj teretila za ugrožavanje javnog saobraćaja.

Iako se na ročištu o izjašnjavanju o krivici 16. oktobra prošle godine u Osnovnom sudu u Derventi optuženi izjasnio da nije kriv, ipak je 29. januara ove godine sporazumno priznao krivicu za djelo za koje ga terete.

Sud je prihvatio sporazumno priznanje krivice i Vasića osudio na tri mjeseca zatvora.

Bojan Topić, sin nastradalog bicikliste, smatra da je ova kazna sramotna u odnosu na djelo koje je optuženi počinio i to svojom krivicom.

"Moj otac se te noći vraćao kući biciklom kada ga je ni krivog ni dužnog udario čovjek koji je autom prešao na njegovu stranu ceste. Nismo ni obaviješteni o izricanju presude, nego nam je dostavljena poštom. Smatam da je kazna od tri mjeseca zatvora za takvo ubistvo mog oca u najmanju ruku sramotna. Vidjeli smo da se za par metara posječenih drva dobije pola godine zatvora, a za ovo tri mjeseca. To najbolje pokazuje u kakvom je stanju naše pravosuđe", kaže ogočeni Topić za "Nezavisne".

On je dodao da Vasić, koji je usmrtio njegovog oca, živi u blizini te da je ranije uplatio novac namijenjen za sahranu.

Osim zatvorske kazne, Sud je optuženom izrekao i kaznu zabrane upravljanja automobilom najmanje godinu dana.

Takođe ga je obavezao da plati troškove krivičnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije