Hronika

Vajukić čeka novu presudu za smrt Veselića

Vajukić čeka novu presudu za smrt Veselića
Foto: N.N. | Vajukić čeka novu presudu za smrt Veselića

BANJALUKA - Presuda Bogdanu Vajukiću (23) iz Laktaša za ubistvo komšije Gojka Veselića (76) u ponovljenom suđenju pred Okružnim sudom u Banjaluci biće izrečena u ponedjeljak.

U ponovljenom suđenju porodica ubijenog zatražila je i odštetu od 40.000 KM, kao i da se optuženi osudi za svirepo ubistvo.

Naime, Vajukić je već bio osuđen na 10 godina zatvora i Okružni sud ga nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, za šta ga je teretila optužnica, već za tešku tjelesnu povredu sa smrtnom posljedicom. Tu presudu je potom ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske, jer, između ostalog, smatra da prvostepeni sud nije pravilno cijenio psihički odnos optuženog prema djelu, odnosno zaključak o umišljaju da žrtvu teško povrijedi. Vrhovni sud smatrao je da nije dobro cijenjen nesrazmjer u godinama i snazi između optuženog i žrtve. Slučaj je vraćen na novo suđenje, gdje su prihvaćeni ranije izvedeni dokazi, ali su pregledani snimci vađenja tijela žrtve iz bunara.

U ponovljenom suđenju tužiteljka Tanja Mrđa istakla je da je dokazima potvrđeno da je Vajukić počinio ubistvo na svirep način. Kako je navela, optuženi je u istrazi priznao ubistvo, a na sudu je tvrdio da nije imao namjeru da ubije Veselića.

Prema njenim riječima, ponašanje optuženog ukazuje na svirepost.

"Žrtvu je nastavio da tuče i kada je pala, dok brojnost povreda, kao i to da je nakon zločina bacio tijelo u bunar kako bi prikrio tragove, ukazuju da je on postupao s namjerom da ubije", rekla je Mrđa.

Dijana Petković, kćerka ubijenog Veselića, zahtijevala je da se optuženom izrekne maksimalna zatvorska kazna.

Sa druge strane, Jadranko Stupar, Vajukićev advokat, smatra da u ovom slučaju nema svireposti i da nije dokazano da je optuženi imao namjeru da počini ubistvo.

"Nema objektivnih dokaza da se radi o svirepom ubistvu, odnosno nije utvrđen tačan broj i intenzitet povreda, kao ni da li je žrtva trpjela velike patnje", rekao je branilac, koji smatra da treba potvrditi prvostepenu presudu.

Prema optužnici, Vajukić je Veselića nasmrt pretukao 24. januara prošle godine u Koljanima, kod Laktaša. Naredni dan  se vratio, skinuo odjeću sa žrtve i tijelo  bacio u bunar. Prema ranijim informacijama iz istrage, Vajukić je te večeri pokušao opljačkati susjednu kuću, u kojoj su bile starija žena i njena kćerka. Zbog toga je hapšen, ali u tom momentu policija nije znala za ubistvo sve dok porodica nije utvrdila da nema Veselića, a kuća mu je ispreturana. Njegovo tijelo je potom pronađeno i izvađeno iz bunara.

Podsjećamo, Vajukić je već osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora jer je oteo, pretukao i opljačkao poznanika Srboljuba Ćućuna, kojem je oštetio i auto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije