Hronika

Višegodišnje suđenje Mrkonjićanima donijelo oslobađajuću presudu

Višegodišnje suđenje Mrkonjićanima donijelo oslobađajuću presudu
Foto: N.N. | Višegodišnje suđenje donijelo oslobađajuću presudu

BANJALUKA - Mrkonjićani Aleksandar Jarić (34), Vitomir Tica (32), Zoran Dakić (34) i Dragan Čulić (40) oslobođeni su krivice na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci zbog pljačke svog sugrađanina Petra Stupara (84), dilera deviza.

Izricanju oslobađajuće presude, koju im je izrekla sudija Snježana Kudrić, prisustvovao je samo Čulić.

Kudrićeva je pojasnila da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice koja ih je teretila da su od sugrađanina oteli 7.000 evra i 2.000 maraka, zbog čega je i sud i izrekao ovakvu presudu.

Nakon izricanja presude, Čulić je kratko izustio: "Hvala Vam, sudinice."

To im je bilo treće suđenje, jer su već dva puta osuđivani u banjalučkom Okružnom sudu, a obje presude je ukidao Vrhovni sud Republike Srpske.

Prvom presudom iz 2017. godine bili su osuđeni na ukupno 16 godina robije.

Tada je Čulić dobio pet godina, dok su Dakić i Tica osuđeni na po četiri godine robije, a Jariću su izrečene tri godine zatvora.

Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu, na novom suđenju u Okružnom sudu Banjaluka u martu prošle godine osuđeni su na 12 godina zatvora.

Kazne su umanjene za po godinu, ali i tu presudu je ukinuo Vrhovni sud RS i predmet vratio na novo suđenje.

Kako se navodilo u optužnici, razbojništvo su počinili u noći između 16. i 17. decembra 2003. godine, kada su upali u Stuparovu kuću i pretukli njega i njegovu suprugu Devu Zeljković u Mrkonjić Gradu.

Optužnica ih je teretila da su tog dana opel korsom došli u ulicu koja je u blizinu Stuparove kuće, a zatim su iz te ulice pješke došli do mjesta razbojništva.

Odmah po dolasku, kako je bilo navedeno u optužnici, zalupali su na vrata, a kada su im supružnici otvorili, trojica su ušla u kuću i odmah ih napala, dok je četvrti čuvao stražu ispred.

Bilo je navedeno da je tokom pljačke jedan od razbojnika Stupara udario šakom u glavu, a drugi je napao Devu Zeljković i stavio joj prste na usta da ne bi galamila i zahtijevali su da im predaju sav novac.

Takođe po optužnici, nakon brutalne tuče, bilo je navedeno da im je Stupar rekao da novac drži u kaputu pa su pokupili njegovo odijelo i pobjegli.

Novac koji su našli, prema tim navodima, podijelili su, a odjeću su bacili nedaleko od kuće. Za ove navode sud je ocijenio da ih tužilaštvo nije uspjelo dokazati, pa je postupak nakon višegodišnjeg suđenja donio prvu oslobađajuću presudu.

Tokom svjedočenja Stupar je ranije u sudu rekao da su ga napala tri ili četiri razbojnika, ali da ne zna ko su, jer je bila noć.

Ispričao je da ga je jedan razbojnik tukao i govorio mu da će ga zaklati ako ne da novac, a da je drugi tukao njegovu nevjenčanu suprugu.

Kako je rekao, poslije svega ona se razboljela i nakon nekoliko godina umrla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije