Hronika

Vještak rekao da je u kancelariji sudije uzeo novac za nalaz

Vještak rekao da je u kancelariji sudije uzeo novac za nalaz
Foto: Velibor Tripić | Vještak rekao da je u kancelariji optužene sudije uzeo novac za nalaz

BANJALUKA - Na suđenju Miri Vučetić, sudiji, koju terete za zloupotrebu službenog položaja, u banjalučkom Okružnom sudu svjedočio je Stamenko Mirković, vještak odbrane geodetske struke, koji je kazao da je nalaz vještačenja u jednom predmetu raspodjele imovine koji je vodila Vučetićeva dostavio u elektronskom obliku na USB stiku i da je za to plaćen u kešu.

Optužnica Vučetićevu tereti za zloupotrebe službenog položaja i da je u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 maraka od više stranaka na ime predujma za vještačenja.

Svjedok Mirković se nije mogao sjetiti da li je kasnije dostavio nalaz u pisanom obliku niti koliko je novca dobio, ali je rekao da mu je novac dala Ranka Kaurin, tadašnja sudijina saradnica u kancelariji sudije.

Na pitanje tužioca Gorana Glamočanina da li je imao odluku suda za angažovanje, rekao je da se ne sjeća i da kod sebe nema dokument o angažovanju.

Istakao je da je to jedini nalaz koji je uradio, a da nije sa sudijom izlazio na lice mjesta, a potvrdio je da sudu nije dostavio troškovnik za nalaz.

Na pitanje postupajućeg sudije Blagoja Dragosavljevića da li je svjedok potpisao potvrdu o primopredaji novca, Mirković se nije mogao sjetiti. Osim njega svjedočila je i Ranka Kaurin, bivša saradnica optužene sudije.

Ona je takođe bila svjedok odbrane i rekla je da nikome i nikada od vještaka nije dala novac i da to sudije određuju.

Međutim, suočena sa svjedokom Mirkovićem, rekla je da je ipak moguće da je dala novac vještaku i to isključivo po naređenju sudije, koja nije bila u kancelariji kada je vještak donio nalaz.

Svjedokinja je ispričala da su imali slučajeva da su od stranaka u kancelariji uzimali novac u kešu za predujam vještačenja u predmetima ostavinske rasprave.

Kako je navela, uglavnom se sve plaćalo preko računa, ali na insistiranje stranaka koje su žurile imali su nekoliko slučajeva plaćanja u kešu. Prema njenim riječima, nakon svake uplate stranci se izdavala potvrda, a novac je stavljan u kovertu na kojoj se napiše o kom predmetu je riječ i koliki je iznos te se to čuva u spisu, ladicama u stolu u kancelariji.

Istakla je da je sudija Vučetić bila jako korektna i profesionalna i da sigurno nije uzimala novac za sebe jer, kako je navela, da je to htjela, ne bi izdavala potvrde.

Tokom svjedočenja Kaurinova je rekla da zna da su i druge sudije uzimale novac u kancelariji, ali nije željela da kaže ko su te sudije dok se, kako je rekla, protiv njih ne podigne optužnica.

Nakon što joj je sudija zaprijetio kaznom, Kaurinova je rekla da je to činio sudija Stevo Ćulibrk, što je, kako navodi, ona prijavila pa je sudija smijenjen.

Takođe je rekla da ne zna da li je u novije i vrijeme dok je ona radila u Sudu sa Vučetićevom neko od sudija uzimao novac u kešu.

Tužilac Glamočanin prigovorio je iskazu oba svjedoka te istakao da u spisu o ostavinskoj raspravi u kojem je učestovao Mirković nema nigdje dokumenta da je on angažovan kao vještak, a ni pisanog nalaza niti dokaza da je nalaz dostavljen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije