Hronika

Vlasnika ˝Kopexa˝ i njegove prijatelje ugušio plin

Vlasnika ˝Kopexa˝ i njegove prijatelje ugušio plin
Vlasnika ˝Kopexa˝ i njegove prijatelje ugušio plin
Armin Mujkić, Dragan Sladojević

ZAVIDOVIĆI - Beživotna tijela Hasana Sarajlića, Džemala Buldića, oba iz Srebrenika, i Zaima - Zajke Husića iz Zavidovića, pronađena su u četvrtak ujutro na lokalitetu Trnačak, iznad izletišta Kamenica, u opštini Zavidovići.

Sarajlića, uspješnog privrednika, vlasnika kompanije "Kopex-Sarajlić" iz Srebrenika, njegovog prijatelja Buldića, takođe privrednika, te Husića, koji je radio kao nadzornik lovišta "Kamenica", u jednoj od brojnih lovačkih čeka pronašao je lovočuvar Semiz Dohranović.

Detalje iz policije o načinu na koji su lovci stradali juče nismo mogli saznati. Međutim, odmah po pronalasku tijela u javnost je procurila informacija kako su trojica lovaca preminula usljed trovanja plinom, a kao uzročnik navedena je plinska grijalica.

Kako je istražiteljima ispričao lovočuvar, koji je pronašao stradale, grijalica je plin ispuštala i u trenutku njegovog dolaska.

Husić, iskusni lovac i otac četvoro djece, po službenoj dužnosti nadzornika lovišta krenuo je sa Sarajlićem i Buldićem, za koje doznajemo da su i ranije po lovačke trofeje i adrenalin dolazili u "Kamenicu". Buldić je, navodno, bio otac Sarajlićevog zeta.

Nakon što se lovci u četvrtak ujutro nisu javljali prema jednoj od pet lovačkih čeka, u potragu za njima krenuo je lovočuvar. Saznajemo kako je lovočuvar trojicu stradalih lovaca zatekao u sjedećem položaju.

"Iako su dolazak u lov najavila trojica gostiju, u srijedu oko 16 sati uredno plaćene dozvole izdate su dvojici. Treći gost, kako smo tom prilikom dobili informaciju, a koji je državljanin Srbije, otkazao je svoj dolazak", kaže Samira Smailbegović, portparol Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona, u čijem se gazdinstvu nalazi lovište "Kamenica".

Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, rekla je da je odmah nakon dojave o ovoj tragediji na mjesto pronalaska upućena očevidna ekipa, zajedno s nadležnim dežurnim županijskim tužiteljem.

"Prve informacije upućuju na to da su se trojica muškaraca ugušila plinom, koji je najvjerojatnije iscurio iz plinske grijalice", naglasila je Ahmićeva.

Kantonalni tužilac Adis Husić rekao je da je naložena obdukcija tijela nastradalih.

"U lovačkoj kućici pronađena su tri leša, koja još  nismo identifikovali. Naložili smo obdukciju koja će biti urađena danas i ona će utvrditi tačan uzrok smrti. Imamo sumnju da se radi o trovanju plinom i da je smrt nastala gušenjem. Sve se to desilo tokom prethodne noći", izjavio je juče Husić.

Kako saznajemo, kućica u kojoj su pronađeni lovci površine je četiri  metra kvadratna i bila je hermetički zatvorena.

Tijela nastradalih lovaca do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nisu bila prevezena u prosekturu, gdje će biti izvršena obdukcija. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, istraga će biti nastavljena u petak.

Sarajliću ranije izgorjela vikendica

U decembru 2009. godine na lokalitetu Golo brdo, na planini Majevici, potpuno je izgorjela Sarajlićeva vikendica, čija je vrijednost procjenjivana na više od milion maraka.

Da je bio strastveni lovac, Sarajlić je potvrdio i 2006. godine, kada je više od 50.000 KM donirao za obnovu Lovačkog doma na Majevici. Kako se priča, posjedovao je najskuplji privatni helikopter u BiH.

Sarajlićeve kolege lovci kažu da mu je lovište u Kamenici bilo jedno od dražih. Ovdje je dolazio sa svojim najboljim prijateljima, pa i poslovnim saradnicima. Jedan od njih je bio i za sada nepoznati srbijanski biznismen, navodno iz Beograda, kojeg je kako se nagađa, magla na putu omela da dođe u Zavidoviće.

Posjećeno lovište

Lovište "Kamenica" po brojnosti i kvalitetu divljači i svojoj uređenosti prije rata bilo je poznato i u Evropi.

Iako je uništeno usljed ratnih dejstava, kada su njegovi dijelovi bili i minirani, ovo lovište i danas slovi kao omiljeno među sve većim brojem lovaca.

"U 'Kamenicu' dolaze, da tako kažem, 'najzagriženiji' lovci, ljudi sa najjačim i najskupljim oružjem. Lovište je veliko oko 15.000 hektara, bogato je svim vrstama divljači. Ovdje ima medvjeda, srndača, divljih svinja, lisica, kuna, tetrijeba i drugih životinja", kaže Nikola Veselinović, jedan od zavidovićkih lovaca.

Vezana vijest

U vikendici pronađena tijela trojice muškaraca

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije