Hronika

Vrhovni sud RS ukinuo presudu Stojčinoviću i Jeličiću

Vrhovni sud RS ukinuo presudu Stojčinoviću i Jeličiću
Foto: N.N. | Vrhovni sud RS ukinuo presudu Stojčinoviću i Jeličiću

BANJALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Mirku Stojčinoviću, bivšem zamjeniku pravobranioca RS, i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću, kojom su bili osuđeni na četiri i po i godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Postupak je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na novo suđenje nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca.

Stojčinović je prvostepenom presudom bio osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine zatvora.

U presudi se navodilo da je kao zamjenik pravobranioca RS u namjeri da drugome pribavi imovinsku korist prekoračio granice svojih ovlaštenja, odnosno nije ulagao žalbe i pravna sredstva na rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Time je privrednim društvima "Naš dom" i "Građa" omogućio da u svoju korist izvrše uknjižbu prava vlasništva nad nekretninama, na koje je grad Banjaluka polagao pravo i čime je grad oštećen za više od 7,5 miliona maraka.

Stojčinović je proglašen krivim i da se zajedno s Jeličićem, koji je bio osuđen na godinu dana, u parničnom postupku koji se pred Osnovnim sudom u Banjaluci vodio po tužbi grada u predmetu "Poljoprivredna škola" u vezi sa utvrđivanjem ništavosti upisa prava raspolaganja na nekretninama ukupne vrijednosti 16,2 miliona KM odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje.

To je učinjeno bez saglasnosti grada, koji uopšte nisu obavijestili o preduzetim radnjama.

Presudom je obojici bila izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti državnog službenika u roku od tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije