Hronika

Za ubistvo Edina Zejćirovića 118 godina zatvora

Za ubistvo Edina Zejćirovića 118 godina zatvora
Foto: Facebook/Ilustracija | Za ubistvo Edina Zejćirovića 118 godina zatvora

​BRČKO - Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović osuđeni su danas u Osnovnom sudu Brčko distrikta na ukupno 118 godina zatvora za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića (30) iz Ratkovića kod Čelića.

U nepravosnažnoj presudi, Haliloviću je izrečeno 36, Hukiću 32, a Djedoviću 30 godina robije. Šabanoviću, koji u vrijeme zločina nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, sud je izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina.

Prema optužnici podignutoj 8. maja prošle godine, po kojoj su proglašenim krivim, njih je 17. novembra 2019. godine okupio Halilović kojem je, navodi se, Zejćirović dugovao 2.000 KM. 

Uspjeli su ga, dodaje se, namamiti u Halilovićevo vozilo i odmah su ga počeli udarati dok su se vozili od Brčkog prema mjestu Vučilovac, na obali rijeke Save.

Na nasipu u Vučilovcu, naglašeno je, optuženi su nastavili tući Zejćirovića, a koristili su elektrošoker i kombinirke, kojim mu je, navodi se, otkinut srednji prst. 

Monstruozni zločin su, dodaje se u optužnici, snimali, a na snimku se, podsjetimo, moglo vidjeti kako je jedan od optuženih urinirao po krvavom Zejćiroviću.

Pretučenog i polomljenog Zejćirovića oni su, ističe se, ostavili u kanalu pored nasipa, gdje se ubrzo utopio, a oni su se odvezli automobilom.

Zejćirovićev nestanak porodica je prijavila 24. novembra 2019. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 6. decembra iste godine u rejonu Vučilovca.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta danas su saopštili da su tokom suđenja isticali da je usljed brojnosti nanesenih povreda Edin trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti. 

"Ukazavši na upornost izvršilaca i njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane Halilovića, Tužilaštvo je zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za njega, Hukića i Djedovića. Za Šabanovića, koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao 21 godinu života, Tužilaštvo je zatražilo izricanje zatvorske kazne u visini zakonskog maksimuma od dvadeset godina", naveli su iz brčanskog tužilaštva. 

S obzirom da nije u pitanju pravosnažna presuda, Tužilaštvo, ali i optuženi, mogu je pobijati žalbom.

"O izjavljivanju žalbe, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH odlučiće po prijemu pisanog otpravka prvostepene presude", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Monstruozni zločin su snimali, a na snimku se moglo vidjeti kako je Halilović urinirao po krvavom tijelu Edina Zejćirovića.

Pretučenog i polomljenog Zejćirovića oni su ostavili u kanalu pored nasipa, gdje se ubrzo utopio, a oni su se odvezli automobilom.

Edinov nestanak porodica je prijavila 24. novembra 2019. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 6. decembra iste godine u rejonu Vučilovca.

 

(Dnevni avaz)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije