Hronika

Za ubistvo na zboru 13 godina robije: Izbo sugrađanina pod šatorom

Za ubistvo na zboru 13 godina robije: Izbo sugrađanina pod šatorom
Foto: Ilustracija | Za ubistvo na zboru 13 godina robije: Sugrađanina pod šatorom izbo nasmrt

DOBOJ - Dejan Marković (24) iz Teslića osuđen je pravosnažno u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 13 godina zatvora zbog ubistva Milana Ilinčića (38) iz Teslića kojeg je pijan izbo čakijom.

"Vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe okružnog tužioca u Doboju i branioca optuženog, te potvrdilo presudu Okružnog suda u Doboju. Sud smatra da će izrečenom presudom biti postignuta svrha kažnjavanja. Analizirajući žalbe branioca i tužioca sud je utvrdio da u ovom slučaju nije bili bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je prvostepeni sud potpuno i pravilno utvrdio sve okolnosti od kojih zavisi visina kazne", rekli su u Vrhovnom sudu RS.

Marković je zločin počinio 5. avgusta prošle godine oko 00.50 časova tokom narodnog zbora kod manastira Liplje kod Teslića. Ubistvu je prethodila svađa između njega i Ilinčića pored aparata za točenje piva ispod jednog šatora. Rasprava je izbila jer je optuženi navodno smetao žrtvi i njegovom društvu da popiju pivo. Svađa se pretvorila u naguravanje tokom kojeg je optuženi potegao nož.

Prema presudi dobojskog Okružnog suda koja je potvrđena, Marković je ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti jer je bio teško pijan. Navodi se da je u vrijeme počinjenja zločina u krvi imao 2,34 promila alkohola, usljed čega nije mogao adekvatno da upravlja postupcima.

"Tokom svađe Marković je čakijom s oštricom dugom 8,5 centimetara zamahnuo prema Ilinčiću u namjeri da ga usmrti. Ubo ga je više puta u grudi i tom prilikom isjekao mu je grudnu aortu, a jedan ubod završio je u srčanoj kesi. Usljed teških povreda i unutrašnjeg krvarenja iz aorte Ilinčić je preminuo na mjestu", navodi se u presudi.

Mještani sela Gornje i Donje Liplje nakon zločina su isticali da je Marković iz čista mira nasrnuo na žrtvu.

On je poznat po činjenju sličnih krivičnih djela, a prije ubistva Ilinčića bio je osuđen na uslovnu kaznu jer je početkom 2018. nožem izbo prijatelja Darka P. (33). Tokom svađe više puta ga je ubo u stomak, grudni koš i podlakticu.

Na sreću, Darko P. je napad preživio i to zahvaljujući Markoviću koji se sam prijavio policiji i ispričao šta se desilo. Povrijeđeni Darko P. je nakon što je izboden otišao kući, gdje ga je policija pronašla i odvezla u bolnicu. Ispostavilo se da je imao unutrašnje krvarenje, usljed čega bi sigurno podlegao da mu nije na vrijeme ukazana ljekarska pomoć.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije