Hronika

Za ubistvo trojice šumara 34 godine robije

Za ubistvo trojice šumara 34 godine robije
Foto: N.N. | Za ubistvo trojice šumara 34 godine robije

NOVI TRAVNIK - Sabahudin Habib (48), zvani Budo, osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Novom Travniku na 34 godine robije, zbog trostrukog ubistva, koje se dogodilo 21. marta prošle godine.

Tada su u selu Sokolina, nadomak Donjeg Vakufa, hicima iz automatske puške izrešetana trojica muškaraca, od čega dvojica radnika kantonalne Uprave za šumarstvo.

Istom presudom, članovi Sabahudinove porodice, Arnel Habib i Avdo Habib, koji su u ovom predmetu takođe optuženi, osuđeni su na godinu i po, odnosno dvije godine zatvora, zbog sprečavanja šumara da rade svoj posao.

Sabahudin Habib je, prema optužnici po kojoj je proglašen krivim, u krvavom pohodu ubio radnike Uprave za šumarstvo Ferida Rahmanovića (48) i Omera Bašića (49), kao i vlasnika lokalne pilane Ševku Draginovića (51).

Oni su pokušali spriječiti Habiba u njegovoj namjeri kada je on, kako je odranije poznato, pokušao izvući dva metra drva iz šume.

Habib je od preprodaje drva izdržavao porodicu i roditelje, te je, shvativši namjeru šumara, za njih pripremio sačekušu na šumskom putu, zajedno sa svojim sinom, bratom i bratićem.

Uslijedio je fizički obračun, a kada ni to trojicu šumara nije zaustavilo u njihovoj namjeri, Habib je, po optužnici, otišao po pušku, te je počeo pucati. Prvo je, kako je ranije objavljeno, upucao Ševku koji je bio u traktoru, kojim je Habibu prepriječio šumski put. Ferid i Omer su počeli bježati, ali su potom i oni pobijeni.

Upucan je Omer, a Ferid je uspio stići do lade nive, koja je bila parkirana u podnožju šume. Kada je ubica zapucao ka autu, Ferid je izašao i počeo trčati, ali je pokošen rafalom.

Sabahudin Habib je uhapšen odmah nakon ubistva, dok su najbliži članovi njegove porodice, Arnel i Avdo, privedeni naknadno.

Očevici su ranije ispričali da policija nakon trostrukog ubistva nije mogla da dođe do tijela ubijenih, jer su se plašili da bi ubica i na njih mogao da zapuca.

Zbog toga su blokirali kompletno područje, dok su šumu opkolili, kako bi onemogućili bjekstvo ubice. On je na kraju izašao iz šume s podignutim rukama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije