Hronika

Žalbeni postupak za specijalce: Odbrana traži oslobađanje, tužilaštvo potvrdu presude

Žalbeni postupak za specijalce: Odbrana traži oslobađanje, tužilaštvo potvrdu presude
Foto: Arhivska fotografija | Žalbeni postupak za specijalce: Odbrana traži oslobađanje, tužilaštvo potvrdu presude
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Tužilaštvo je zatražilo od Vrhovnog suda RS da potvrdi presudu kojom su trojica bivših specijalaca i njihov saučesnik u ponovljenom postupku osuđeni na ukupno 40 godina za pljačku 617.000 KM, izvedenu na autoputu Banjaluka - Gradiška, dok odbrana četvorke zahtijeva da oni budu oslobođeni.

Advokati nekadašnjih pripadnika MUP-a RS Vladana Malića (36), Gorana Paraša (31) i Aleksandra Popovića (33), koji su osuđeni na po 10 i po godina, te civila Olega Bande (34), kojem su određene dvije godine manje, tvrde da su istragu i suđenje propratili brojni propusti, te da su izneseni nezakoniti dokazi.

U Vrhovnom sudu RS, u žalbenom postupku, advokati Aleksandra Metlić, koja zastupa Popovića, te Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje brane preostalu trojicu, iznijele su argumente po kojima, tvrde, nije dokazana krivica optuženih.

"Okončan je postupak, a mi ne znamo čije pare su ukradene jer tokom uviđaja nije izuzeta dokumentacija za to, niti je kasnije pribavljena", rekla je Ivanovićeva.

Ona je, govoreći o propustima u čuvanju dokaza u ovom slučaju, kazala da ih je potrebno ubuduće deponovati u posebnoj sudskoj prostoriji.

"Svjedoci smo koliko se ovih dana piše o donjem vešu Davida Dragičevića. Dokaze je potrebno čuvati u sudu da ne dolazi do ovakvih situacija. Ovo govorim i zbog budućih generacija", navela je Ivanovićeva.

Metlićeva je istakla da je njen klijent osuđen samo na osnovu izjava svjedoka koji su sporazumno priznali krivicu.

"Ti svjedoci su dobili veoma male kazne i sumnjam da je to uticalo na njihovo svjedočenje. Svjedok Danijel Kuzmić, nakon što je pravosnažno osuđen, je u sudnici u ponovljenom postupku ćutao i nije potvrdio svoju raniju izjavu", rekla je Metlićeva. Branioci nepravosnažno osuđene četvorke zatražili su da oni budu pušteni iz pritvora u kome se nalaze više od tri godine.

"Nema nikakvog osnova da dalje ostaju u pritvoru", rekla je Joviševićeva.

Republički tužilac Živana Bajić istakla je kratko da žalbe odbrane treba odbaciti, a prvostepenu presudu potvrditi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Zoxi

Pa i treba ih osloboditi kad GOVEDA i selacki inspektori iz PU Banja Luka rade sve nakaradno i mimo zakona! I na karaju lik izjavi na sudu kako je on policajac i kako ocekuje da se njemu vjeruje, a to sto ne postoji fotodokumentacija i sto je napravljen milion i jedan propust to nikom nista??!!! Dakle GOVEDA iz PU Banja Luka kad naucite raditi svoj posao Sud ce lako donositi odluke i Tuzilastvo ce raditi bolje i efikasnije!! Dakle, goveda nesposobna, prevarantska, mafijo,podvaljivaci i kradljivci dokaza, kerovi lazljivi, vama se ne smije vjerovati ni u !

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije