Hronika

Zapaljen hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu (FOTO)

Zapaljen hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu (FOTO)
Zapaljen hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu (FOTO)
M. Rener-Smajović

SARAJEVO - U pravoslavnoj crkvi u sarajevskom naselju Pofalići jutros je izbio požar koji je srećom ubrzo ugašen i povrijeđenih nije bilo.

„Oko 8.10 sati primijećen je požar, lokalizovan je oko 8.25 sati. Najvjerovatnije je u pitanju paljenje otvorenim plamenom, dakle namjerno zapaljeno. Uslijediće nalaz vještaka protupožarne zaštite“, rečeno je danas u MUP-u Kantona Sarajevo.

Sveštenik Čedomir Đelmo istakao je da sumnja da je kroz prozor ostave Hrama Preobraženja Gospodnjeg ubačena zapaljiva materija, te je napomenuo da se od 2000. godine desilo oko 40 napada na ovu crkvu.

„Oko osam sati ujutro smo radnica, moja supruga i ja otvorili crkvu radi pripreme za svetu liturgiju i vidjeli da je crkva puna dima. Onda smo utvrdili da je u ostavi crkvenoj velika vatra. Pozvali smo policiju, brzo je reagovala, pozvala vatrogasce i vatra je ugašena“, kazao je Đelmo.

Naglasio je da je napravljena velika šteta jer su u ostavi imali kosilice, alat, velike merdevine, te da samo kosilica košta oko 3.000 KM.

Rekao je da je izvršen uviđaj, te da čekaju zvanične rezultate istrage, ali je pojasnio da su daske sa vanjske strane prozora bile porušene, a bile su postavljene upravo nakon ranijih provala, te prozor nije imao staklo nego šipke i fiksirane daske.

„Daske su bile porušene, neke su izgorjele, a neke nisu jer je vatra bila ugašena. Moja je pretpostavka da je požar izazvan sa spoljne stane, ali ne bih želio prejudicirati stvari jer se nadamo da će istraga utvrditi šta i ko je izazvao požar“, napomenuo je Đelmo.

Podsjetio je da od prije nekoliko godina postoje dvije policijske kamere, ali da nemaju uvida u snimke i nisu vidjeli neke koristi od njih.

Dodao je da im je u subotu bio isječen i šator koji su koristili za Sveto Preobraženije.

Istakao je pak da je od dosadašnjih 40-ak napada malo toga istraženo, te da sada dobijaju izvještaj da je zastario slučaj iz 2000. godine.

„Ako se bude radilo tako, za nekih deset ili 15 godina možemo očekivati izvještaj o ovom paljenju. Ovo što se jutros desilo je jako ozbiljna stvar. Mogla je biti mnogo gora situacija i nadamo se da će ovoga puta zaista detaljno istražiti“, apelovao je Đelmo dodavši da je teško bilo koga optužiti i da se nada da će javnost vrlo brzo znati ko stoji iza ove paljevine.

„Crkva je puna vrijednih knjiga i starog materijala i da se kojim slučajem požar proširio, desila bi se katastrofa“, rekao je Đelmo podsjetivši da je ova crkva stara 76 godina i da se ovdje za Preobraženje okupljaju ne samo pravoslavci nego i drugi narodi, kao što je bio slučaj u petak, te da su svi dobronamjerni dobrodošli.

„Previše je učestalo da bi bilo slučajno. Požar se desio ovdje gdje nije bilo kamere. Sreća pa vatranije došla do svijeća“, smatra vjernik Đorđe Knežević.

Milivoje Čavarkapa, predsjednik Udruženja „Povratak“ kojeg smo zatekli pred crkvom, kazao je da je „ovaj čin paljenja nakon slave svetog Preobraženja veoma uzbudio građane srpske nacionalosti“, te da su to učinili vandali.

„Ovaj čin nisu učinili nikako vjernici jer ovo su ljudi koji pripadaju kriminalnom miljeu, političarima koji žele po svaku cijenu da dižu tenzije između naroda. U Sarajevu, u BiH, nema života bez tri zajednička naroda da žive. Ako neko misli da ovakvim činom stvara nešto drugo onda će doći do nažalost velikih etničkih podjela ili ne daj bože do nekog krvoprolića između tri naroda“, poručio je Čavarkapa.

Rekao je da je ovo poruka da Srbi nisu poželjni u Sarajevu i FBiH kao konstitutivni narod, te da ne treba zanemariti da su se slučajevi oštećenja, zapaljenja i pljački crkvi desili i u Binježevu, Kaknju, Visokom, Blažuju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije