Hronika

Zaplijenjene cigarete: Pogledajte kako je preuređen kombi za šverc

Zaplijenjene cigarete: Pogledajte kako je preuređen kombi za šverc
Foto: N.N. | Zaplijenjena velika količina cigareta: Pogledajte kako je preuređen kombi za šverc

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su 3.918 kutija cigareta bez akciznih markica, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 20.550 konvertibilnih maraka.

Kako je saopšteno iz UIO BiH cigarete su pronađene u kombiju sa posebno preuređenim dijelovima za šverc cigareta.

"Kao i prije nekoliko dana, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su identičan način krijumčarenja cigareta koje su bile namijenjene 'crnom tržištu' u Bosni i Hercegovini. U teretnom motornom vozilu bile su urađene posebne pregrade koje su služile za krijumčarenje akcizne robe bez markica. Aktivnosti na terenu provedene su prema instrukcijama Tužilaštva BiH i Suda BiH", navode u saopštenju.

I ova zapljena rezultat je akcije "Stop švercu" koju je UIO pokrenula s ciljem sprečavanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina i bilo kakvog oblika nezakonite trgovine i utaje indirektnih poreza.

"Protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, ovlašteni službenici UIO podnijeće Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD putem Programa EXBS", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije