Hronika

Profesorice Stomatološkog fakulteta krijumčarile implantate?

Profesorice Stomatološkog fakulteta krijumčarile implantate?
Foto: UIO BiH | Zaplijenjeni zbni implatati, tehnička oprema i novac
Lj. RADIĆ, agencije

SARAJEVO - Pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) spriječili su pokušaj krijumčarenja robe, te su na Aerodromu Sarajevo, od četiri putnika privremeno oduzeli zubne implantate, kao i ostalu robu u vrijednosti od oko 40.000 KM.

Federalni mediji nezvanično navode  da se između ostalog radi o dvije profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Lejli Kazazić i Selmi Tosum Pošković od kojih su, između ostalog, oduzeti zubni implatati i sa njima je navodno putovao i dekan Muhamed Ajanović.

Takođe navode da su od druga dva putnika oduzete torbe i novčanici.

Kako su naveli iz UIO roba je privremeno oduzeta od : T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A. i sve je urađeno juče na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO “Stop švercu”.

Prijavljeno im je da će na letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati.

"Ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage. Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima", navodi se u saopštenju UIO BiH.

Kako ističu, protiv lica kod kojih je pronađena navedena roba biće pokrenuti zakonom predviđeni postupci.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", ističu iz UIO BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije