Hronika

Zaplijenjeno 50 kilograma marihuane u Unsko-sanskom kantonu

Zaplijenjeno 50 kilograma marihuane u Unsko-sanskom kantonu
Foto: N.N. | Zaplijenjeno 50 kilograma marihuane u Unsko-sanskom kantonu

BIHAĆ - U policijskoj akciji kodnog naziva "Bure", koja je provedena u utorak i srijedu, zaplijenjeno je 50 kilograma marihuane koja je bila upakovana i pripremljena za dalju distribuciju, a procjenjena vrijednost ove količine narkotika na tržištu iznosi 500.000 maraka.

Ovo je saopšteno na pres-konferenciji održanoj u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova USK u Bihaću, na kojoj su predstavljeni rezultati te akcije. Kako je istakla Snježana Galić, načelnica Sektora kriminalističke policije MUP-a USK, tokom akcije uhapšeno je 13 osoba i to osam iz Bihaća, četiri iz Velike Kladuše te jedno lice iz Cazina.

Kada je riječ o Bihaću, policija je uhapsila S.Dž.(35), H.S. (42), K.E. (34), M.M.(34), S.A. (30), K.S. (37), T.E. (32) i P.E. (26), u Velikoj Kladuši su uhapšeni L.Š. (31), B.S. (33), B.Š. (27) i P.I. (32), a u Cazinu je uhapšen O.A. (34).

Galićeva je istakla kako je akcija pomno planirana punih šest mjeseci s ciljem potpunog razbijanja mreže preprodavača narkotika na području Unsko-sanskog kantona.

U toku akcije pretreseno je 20 različitih lokacija u sva tri grada te je oduzet veći iznos novca za koji se sumnja da je pribavljen prodajom narkotika, veći broj mobilnih telefona, tri putnička vozila i oprema za kontrolisani uzgoj kanabisa.

"Akcija je nazvana'Bure' jer je policija u januaru ove godine u okolini Spahića, nadomak Cazina, pronašla dva bureta u kojima se nalazilo 17 paketa s kanabisom. Tada smo imali samo informaciju da se radi o biljnoj materiji koja je uzgojena u laboratoriji", istakla je Galićeva.

Dodala je kako je potom policija operativnim radom na terenu došla do informacija ko bi mogao biti distributer ovih narkotika, ali je donesena odluka da akcija sačeka kako bi se došlo i do drugih osoba koje čine lanac preprodaje.

"Rezultat višemjesečnog predanog rada policije, i pored objektivnih poteškoća kao što su pandemija virusa korona i migrantska kriza, jeste razbijanje lanca distributera narkotika", kazala je Galićeva.

U samoj akciji hapšenja osumnjičenih sudjelovalo je oko stotinu policajaca, među kojima i pripadnici specijalne jedinice MUP-a USK, a sve uhapšene osobe osumnjičene su za izvršenje krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te su predate u dalju nadležnost Tužilaštvu USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije