Hronika

Zbog penzije se pretvarao da boluje od depresivne psihoze

Zbog penzije se pretvarao da boluje od depresivne psihoze
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Zbog penzije se pretvarao da boluje od depresivne psihoze

ZENICA - Šefik Bajrić iz Zenice osuđen je na tri i po godine zatvora zbog prevare da boluje od depresivne psihoze, na osnovu čega mu je dodijeljeno rješenje o invalidskoj penziji i isplaćeno ukupno 47.285,86 KM.

Njega je nepravosnažno osudio Opštinski sud u Zenici po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona jer je lažnim činjenicama doveo u zabludu Institut za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja u Sarajevu da boluje od depresivne psihoze.

Bajrića je optužnica teretila da je 17. septembra 2008. godine priložio neistinito otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica uz zahtjev za ostvarivanje prava penzionog i invalidskog osiguranja i predao Federalnom zavodu za PIO/MIO, Kantonalnoj administrativnoj službi u Zenici.

Prema tom otpusnom pismu, on je  navodno bio na liječenju od 12. avgusta do 7. septembra 2008. godine  na odjelu psihijatrije.

Takođe je priložio i izvještaj izabranog porodičnog doktora i, kako je navedeno u optužnici, lažnim prikazivanjem činjenica navedenih u otpusnom pismu doveo je u zabludu ljekare Instituta.

Na osnovu tog su naveli da kod Bajrića postoji prva kategorija invalidnosti zbog bolesti depresivna psihoza. 

Na takve nalaze je direktor FZ MIO/PIO, Kantonalne administrativne službe Zenica, donio rješenje kojim se Bajriću priznaje pravo na invalidsku penziju u iznosu od 179,61 KM.

U optužnici se navodi da je Bajrić u maju 2010. godine prilikom kontrolnog pregleda njegovog zdravstvenog stanja Institutu priložio otpusno pismo Kantonalne bolnice Zenica, Služba za psihijatriju, sa neistinitim sadržajem.

Prema optužnici, održavao je u zabludi ljekare Instituta i naveo ih da kod njega i dalje postoji prva kategorija invalidnosti zbog iste bolesti, takođe i direktora FZ MIO/PIO, Kantonalne administrativne službe Zenica, koji je na osnovu kontrolnog nalaza, ocjene i mišljenje, donio konačno rješenje. 

Tim rješenjem se optuženom priznaje pravo na invalidsku penziju počev od 14. maja 2009. 

Optuženom je isplaćeno ukupno 47.285,86 KM, za koji iznos je oštetio FZ MIO/PIO. 

Bajrić je presudom obavezan da nadoknadi taj iznos Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje Mostar u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije