Hronika

Zbog pokušaja ubistva Zvezdinog navijača 64 mjeseca zatvora

Zbog pokušaja ubistva Zvezdinog navijača 64 mjeseca zatvora
Foto: Benjamin Nelan/Pixabay | Zbog pokušaja ubistva Zvezdinog navijača 64 mjeseca zatvora

BRČKO - Marko Dedić (24) iz Brčkog u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH osuđen je na kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca zbog pokušaja ubistva navijača FK Crvena zvezda i izazivanja opšte opasnosti osoba koje su se u junu prošle godine u koloni vozila kretala za Beograd.

"Dokazavši optužbe pred sudom, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv optuženog da je prošle godine na putu prema Bijeljini, u mjestu Trnjaci, upotrebom vatrenog oružja pokušao ubistvo navijača FK Crvena zvezda", navode iz Tužilaštva Brčko.

Podsjetili su da je poslije samo dva mjeseca istrage Tužilaštvo distrikta podiglo optužnicu protiv Dedića, optuživši ga da je 20. juna 2020. oko 14.05 na magistralnom putu M14.1 Brčko - Bijeljina pokušao ubistvo i izazvao opštu opasnost više lica.

Prema optužnici, on je zajedno s još jednom osobom, u namjeri da ih pronađu i napadnu, automobilom sustigao kolonu vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala prema Beogradu.

"Optuženi se upravljajući vozilom približio navijačkoj koloni u mjestu Trnjaci, a zatim je osoba koja se s njim nalazila u automobilu iz automatskog oružja ispalila više projektila u pravcu kolone. U napadu su oštećena oba vozila u koloni, a projektil je probio kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, pri čemu su povrijeđena dva maloljetnika iz Prijedora. Jedan od njih R.D. je pogođen u vratnu kičmu", navode iz Tužilaštva.

S njim je, kako je ranije objavljeno, bio N.B., koji je iz puškomitraljeza "kalašnjikov" ispalio više metaka u pravcu kolone.

Nakon što je Tužilaštvo dokazalo optužbe za pokušaj ubistva i izazivanje opšte opasnosti, Dedić je za ova krivična djela nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i četiri mjeseca.

Prethodno mu je za pokušaj ubistva utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za izazivanje opšte opasnosti utvrđena zatvorska kazna od šest mjeseci. Istovremeno, on je oslobođen od optužbi za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

Na ovu nepravosnažnu presudu obje strane mogu uložiti žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije