Hronika

Zbog smrti 3-godišnje Nejle Bajrić iz Brčkog optužena doktorica

Zbog smrti 3-godišnje Nejle Bajrić iz Brčkog optužena doktorica
Zbog smrti 3-godišnje Nejle Bajrić iz Brčkog optužena doktorica

BRČKO - Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Ferhate Šećerbegović (62), doktorice u bolnici u Brčko distriktu, zbog nesavjesnog liječenja i smrti trogodišnje Nejle Bajrić, koja je preminula prošle godine u kolima Hitne pomoći na putu iz Brčkog prema Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla.

Tako će nesvakidašnji slučaj koji je prošle godine šokirao cijelu BiH i ganuo sve roditelje dobiti sudski epilog.

Prema optužnici, ona je propustila da na vrijeme obezbijedi prevoz teško bolesne djevojčice, kao i da u vozilu Hitne pomoći bude ljekar anesteziolog, kako bi se djevojčici pružila adekvatna pomoć s obzirom na teško zdravstveno stanje.

Zbog ovih propusta, kako stoji u optužnici, dodatno je narušeno zdravstveno stanje djevojčice, koja je preminula 10. decembra prošle godine.

Nejlu je, inače, u Zdravstveni centar Brčko dovela majka 9. decembra prošle godine.

Djevojčica je bolovala od hipotonije mišića i u bolnicu je dovedena s otežanim disanjem, bez govora, blijeda i s dijagnozom upale pluća.

Nakon prijema brigu o djevojčici od dežurnog ljekara preuzela je doktorica Šećerbegović.

U optužnici se ističe da ova doktorica nakon rezultata laboratorijskih analiza koji su ukazivali na teško zdravstveno stanje djevojčice nije reagovala savjesno i uputila je u adekvatnu ustanovu za njeno liječenje, odnosno UKC Tuzla.

Navodi se da je doktorica znala da je djevojčici neophodno vještačko disanje i hitna intenzivna pedijatrijska njega, a da joj tu uslugu  u bolnici u Brčkom ne mogu pružiti jer nisu za to opremljeni.

Takođe, kako stoji, umjesto da u kolima Hitne pomoći obezbijedi anesteziologa, koji bi s adekvatnom opremom mogao pružiti reanimaciju, u zakašnjelom transportu su se našli samo majka djevojčice i medicinska sestra s odjeljenja. 

Kako su kasnije, nakon tragedije, ispričali očajni roditelji, posljednje riječi male Nejre su bile: "Mama, hoću kući".

Oni su od samog početka tvrdili kako su za smrt djeteta krivi doktori bolnice u Brčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije