Hronika

Zeničanin uhapšen zbog otmice turista iz Turske, za jednim otmičarom se traga

Zeničanin uhapšen zbog otmice turista iz Turske, za jednim otmičarom se traga
Foto: Ilustracija | Zeničanin uhapšen zbog otmice turista iz Turske, za jednim otmičarom se traga

ZENICA - Pripadnici Policijske stanice Nemila uhapsili su S.Dž. (37) iz Zenice a tragaju jednom osobom zbog sumnje da su učestvovali u otmici turskih državljana koji su oteti u Sarajevu, a pronađeni u Kovaniću kod Zenice.

Prema prvim informacijama u pitanju su turisti iz Turske nad kojima su,  po dolasku u Sarajevo, dvije muške osobe izvršile razbojništvo nakon čega su ih uz prijetnju oružjem nasilno  prevezli u jednu kuću gdje su i bili protivpravno zadržani sve dok se nisu uspjeli osloboditi i zatražiti pomoć.

Kako se navodi u saoptenju MUP-a ZDK juče  u 16,10 časova  policijskoj stanici  Nemila osoba Z.S., iz Kovanića, je prijavila da su joj pred kuću došle tri nepoznate muške osobe, vidno preplašene i sa povredama, te da su tražile pomoć.

"Odmah nakon zaprimljene prijave, na navedenu lokaciju je upućena policijska patrola koja je na licu mjesta zatekla lica: A.B., (28) K.S., (21) M.E. (24)  i O.H. (29) sva lica državljani Republike Turske", navodi se u saopštenju.

Angažovane su policijske patrole i timovi Uprave policije MUP-a ZDK radi vršenja detaljne pretraga navedenog lokaliteta, kao i poduzimanja drugih mjera i radnji iz nadležnosti policije.

Takođe je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe Sektora kriminalističke policije.

"Kroz obavljene razgovore, navedena lica su izjavila da su na područje Bosne i Hercegovine stigla vozilom iz Crne Gore, sa namjerom turističkog obilaska glavnog grada Bosne i Hercegovine. Po dolasku u Sarajevo, kako je prijavljeno, nad navedenim licima je od strane dvije muške osobe izvršeno razbojništvo nakon čega su, uz prijetnju vatrenim oružjem i upotrebu sile, vozilom prevezena na nepoznatu lokaciju, gdje su u jednoj kući bila protivpravno zadržana sve do 17.02.2022. godine, kada su se oko 16 sati uspjela osloboditi i zatražiti pomoć od lica Z.S.", navodi se u saopštenju.

U saopštenju dodaju da su, zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela, Policijski službenici Policijske stanice Nemila su lišili uhapsli S.Dž., iz Zenice, dok se za još jednim licem intenzivno traga.

"Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, lice S.Dž. će u toku dana biti predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Protupravno lišenje slobode" iz člana 179. Krivičnog zakona FBiH", navodi se u saopštenju.

Dodaju da, sa ciljem prikupljanja informacija, te provjere navoda iz prijave, u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, obavljaju se razgovori sa stranim državljanima, kao i svim drugim licima koja raspolažu određenim informacijama ili se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa ovim događajem.

"Preduzimajući aktivnosti na dokumentovanju ovog krivičnog djela, službenici Sektora kriminalističke policije postupaju u skladu sa nalozima i uputama dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona sa kojim se vrše stalne konsultacije", navode iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije