Hronika

Zeničanin optužen da je zbog psa prijetio da će ih pobiti, silovati i zapaliti

Zeničanin optužen da je zbog psa prijetio da će ih pobiti, silovati i zapaliti
Foto: tunaolger/Pixabay | Zeničanin zbog psa prijetio da će ih pobiti, silovati i zapaliti

ZENICA - Muamer V. (43) iz Zenice optužen je da je prijetio M.B., njegovoj supruzi, kao i njihovoj komšinici nakon što mu je M.B. ubio jednog od dva psa koji su mu došli u dvorište i lajući uplašili ženu, koja se i onesvijestila.

Kako se navodi u optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, prijetio im je da će ih sve zapaliti, pobiti, silovati, te im zaklati djecu, a krivično djelo je počinio  nakon što mu je Elvedin L. (44), koji mu je čuvao ovce, javio da mu je M.B. ubio psa pasmine kangal.

U ovom slučaju i čoban Elvedin L. optužen je zbog nesavjesnog čuvanja pasa, zbog čega je doveo u opasnost ljude.

Muamera V. terete da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, a Elvedina L. za nesavjesno čuvanje pasa i drugih opasnih životinja, a optužnicu je u cijelosti potvrdio Opštinski sud u Zenici.

Muamera V. terete da je 7. maja 2020. godine u Zenici ispred vikendice vlasnika M.B., nakon što mu je on iz puške ubio psa, ugrozio sigurnost M.B. i njegove supruge F.B., kao i njihove komšinice H.Š.

Kada mu je optuženi Elvedin L., kojem je povjerio na čuvanje ovce sa dva psa pasmine kangal, rekao da mu je M.B. ubio jednog psa, došao je u dvorište vikendice gdje su bile njegova supruga i komšinica M.B.

"Iznerviran im je prvo psovao i prijetio govoreći im: 'M., gdje si, majku ti j...m', a zatim, kada se u dvorištu pojavio M.B., zamahujući rukama prema njemu u namjeri da ga udari, nastavio je da prijeti prisutnima da će ih sve zapaliti, pobiti, silovati, da će njihovu djecu zaklati, svjestan i znajući da će tim prijetnjama ugroziti njihovu sigurnost, što je i htio, a što je izazvalo strah, osjećaj lične nesigurnosti i uznemirenosti kod svih", navodi se u optužnici.

Elvedina L. terete da je isti dan oko 15 časova u Zenici na padinama oko 500 metara iznad vikendice M.B., gdje obično na ispašu izvodi Muamerovo stado ovaca u pratnji dva psa čuvara pasmine kangal, izazvao opasnost jer je pse izveo bez propisane brnjice i bez direktnog čuvanja.

"Znao je da izvođenjem pasa bez odgovarajuće zaštite i izravnog čuvanja može izazvati opasnost za tijelo ili život mještana, ali je pustio pse da bez direktnog čuvanja i nadzora otrče prema javnom izvorištu vode u blizini vikendice M.B.", navodi se u optužnici.

Psi su potom otišli na njivu M.B., koja je bilo djelimično ograđena drvenom ogradom, a na kojoj se nalazila njegova supruga.

Ženi su psi režeći i lajući prišli na udaljenost od nekoliko metara, te je ona u strahu dozivala muža i usljed pretrpljenog straha se onesvijestila.

"Njen  suprug M.B., koji se u tom trenutku nalazio u vikendici, uplašen za život svoje supruge, uzeo je pušku, u ubjeđenju da su psi napali njegovu suprugu, te pucao iz puške i usmrtio jednog psa", navodi se u optužnici.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije