Hronika

Zid ćutanja za šverc 82 kg heroina

Zid ćutanja za šverc 82 kg heroina
Foto: Ilustracija | Zid ćutanja za šverc 82 kg heroina

SARAJEVO, ZENICA - Iako je od pronalaska 82 kilograma heroina u Zenici prošlo gotovo 10 mjeseci, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH još javnost nisu obavjestili o rezultatima istrage.

Osumnjičenih, barem zvanično, nema, uhapšenih takođe, a još se ne zna ni zahvaljujući kome, odnosno kojoj instituciji, je pronađena tolika količina droge, vrijedne više miliona KM.

Drogu je pronašla Uprava za indirektno oporezivanje BiH, međutim nejasno je da li je u pronalasku svojim informacijama učestvovala Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), SIPA ili Tužilaštvo BiH.

"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, pod nadzorom Tužilaštva BiH, sprovode istragu u vezi sa pronalaskom 82 kilograma opojne droge heroin 19. jula 2017. godine, o čemu je sačinjen i Tužilaštvu dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama", rekli su nam u SIPA, dodajući da je to sve što mogu da kažu i da dodatne informacije tražimo od Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu BiH na postavljena pitanja u petak nismo dobili nikakav odgovor i posljednja zvanična informacija o ovom slučaju bila je u avgustu prošle godine, kada su rekli da u interesu istrage ne mogu davati nikakve informacije.

Podsjećanja radi, nakon pronalaska heroina 19. jula 2017. godine Uprava za indirektno oporezivanje i SIPA su čekale pet dana da obavijeste javnost, a nakon što je to urađeno 24. jula je rečeno da će više informacija biti dostupno u narednim danima i da će više detalja iznijeti Državna agencija za istrage i zaštitu.

Međutim, do danas, ni skoro 10 mjeseci kasnije, niko ništa opširnije nije rekao o tome. U međuvremenu SIPA je redovno obavještavala javnost o "uspješnim akcijama" pronalaska nekoliko grama marihuane, spida, itd.

U ovom trenutku, što se tiče pronalaska jedne od najvećih i najvrednijih količina droge u BiH, jeste poznato da je heroin otkriven u skladištu jedne zeničke firme i da je u BiH "uvezen" kao druga vrsta robe, i to iz Bugarske.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se tada pojavile, heroin je u BiH bio samo u tranzitu i nije bio namijenjen za ovo tržište, već mu je krajnje odredište bilo u zemljama zapadne Evrope. Nakon saopštenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je heroin pronađen pojavile su se i informacije da je u akciji učestvovala i Obavještajno-bezbjednosna agencija, ali i one koje govore da je isključivo UIO zaslužan za pronalazak droge.

Zanimljivo je i to da ako se već znalo da je droga u tranzitu kroz BiH da je oduzeta jer se u takvim slučajevima "pošiljke" propuštaju, a bezbjednosne agencije, policija i tužioci ganjaju krajnje odredište droge kako bi došli do što šireg kruga ljudi uključenih u šverc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije