Intervju

Advokat Zora Dobričanin-Nikodinović: Davidovu majku nisam mogla da odbijem

Advokat Zora Dobričanin-Nikodinović: Davidovu majku nisam mogla da odbijem
Foto: Velibor Tripić | Advokat Zora Dobričanin-Nikodinović: Davidovu majku nisam mogla da odbijem
Dejan Šajinović

Volela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju "David Dragičević" da neki doprinos rasvetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Zora Dobričanin-Nikodinović, ugledni srpski advokat, koja je član tima Davora Dragičevića kako bi pomogla u rješavanju ubistva njegovog sina.

"Apsolutno ne želim da se mešam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena.  U slučaju da to primetim - izaći ću iz tima", ističe ona.

NN: Šta vas je motivisalo da prihvatite predmet "Dragičević"?

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Kolega koji je punomoćnik oštećenih zamolio me da se uključim u predmet.

Razmišljala sam jer sam vrlo zauzeta, a ovaj angažman zahteva putovanje i odsustvo iz kancelarije. Onda sam razgovarala i sa Davidovom majkom Suzanom i nju jednostavno nisam mogla da odbijem.

Traganje za istinom je uvek motiv za mene. Što veći izazov, to veći motiv.

NN: Gospoda Nobilo i Feraget kažu da u bh. krivičnom postupku oštećena strana ima veoma skučen prostor da zaštiti svoja prava. Mislite li da je sistem na neki način usmjeren na štetu oštećenih lica, a previše u korist optuženih?

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: I naš i vaš ZKP prilično su zapostavili ulogu oštećenih.

Kod vas je to još drastičnije... Ne mogu ja u vašoj državi da predlažem izmene ZKP-a, ali s obzirom na to da lično rukovodim Radnom grupom za krivičnopravnu materiju u Advokatskoj komori Srbije, mi pripremamo naš predlog izmena i dopuna našeg ZKP-a.

NN: Da li mislite da će način na koji ćete vi pristupiti predmetu značiti promjenu sudske prakse u BiH, kao što smatra vaš kolega Nobilo?

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Volela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju "David Dragičević" da neki doprinos rasvetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu.

Naime, bez obzira na zakonsku nedorečenost - naišli smo na otvorena vrata u Tužilaštvu u Banjaluci, zbog čega sam stekla utisak da zaista žele da rasvetle ovaj slučaj da su im dobro došli stručna pomoć i iskustvo svih nas, pa i iskustvo kolege Nobila i moje, koje nosimo iz drugih država.

Moja ideja je da pomognemo Tužilaštvu u meri u kojoj je to moguće, da tako dođemo do istine.

Apsolutno, apsolutno ne želim da se mešam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena.  U slučaju da to primetim - izaći ću iz tima.

Ja se politikom ne bavim. Moje opredeljenje je samo čista advokatura.

NN: Zašto ste pristali da se angažujete pro bono? Ne sumnjam, naravno, u vaše dobre namjere već znate da u našem narodu uvijek postoji mala doza nepovjerenja...

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Pro bono - naravno. Jedan od razloga što sam ovo prihvatila je taj što želim da dam svoj doprinos u meri u kojoj je to moguće da se utvrdi istina.

Istina, borba za istinu, borba za pravdu - to je moje životno i profesionalno opredeljenje.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

DrAgan

Jao gospodjo pa vi ste divni. Mislim da sam cak malo pišnuo u gaće kada samo ovo pročitao, toliko me to raznježilo što niste majku mogli odbiti.

BojanBL

Dodik je umijesan u ovo, kao i Lukac. Jedan drugog stite. S tim sto ce na kraju Lukac uhapsiti Dodika i to je to. Premalo para previse apetita

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije