Intervju

Bevanda: Budžet ne smije da trpi zbog koalicionih svađa

Bevanda: Budžet ne smije da trpi zbog koalicionih svađa
Foto: N.N. | Bevanda: Budžet ne smije da trpi zbog koalicionih svađa

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, vjeruje da će budžet institucija BiH biti usvojen do kraja ove godine te da će poslanici biti svjesni činjenice koliko je važno da se ne ulazi s privremenim finansiranjem u iduću godinu.

"Bez obzira na političke razmirice svjesni smo da nikakvo novo dijeljenje karata ne bi doprinijelo nekom novom zamahu. Ulazimo u izbornu godinu i bez obzira na tu činjenicu funkcioniranje institucija ne smije zakočiti", rekao je Bevanda u pisanom intervjuu za "Nezavisne".

NN: Šta je glavna okosnica Nacrta budžeta za 2018. godinu i koliko se razlikuje od ovogodišnjeg?

BEVANDA: U srijedu je usvojen Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2018. godinu u iznosu 1,954 milijardi KM i bit će upućen u dalju proceduru ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH. Za financiranje institucija BiH planirano je 950 milijuna KM, kao i prethodnih šest godina, dok će za otplatu vanjskog duga ove godine biti isplaćeno milijardu i četiri milijuna KM, što osiguraju entiteti i niže razine jer država se ne zadužuje. Najveća stavka su plaće i naknade, planirane u bruto iznosu od 559 milijuna KM i u odnosu na 2017. godinu veće su za 8,4 milijuna KM, prvenstveno zbog financijskog efekta povećanja plaće policijskim službenicima. Iduće godine moramo računati na financiranje općih izbora i okončanje zapošljavanja u Državnom zatvoru. Imajući u vidu da se krećemo u istom okviru nije bilo mnogo prostora za kapitalne projekte u proračunu nego smo se skoncentrirali da se osigura neometano funkciniranje svih institucija uz akcenat na obveze iz europskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

NN: Vjerujete li da će budžet biti usvojen i u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na političku situaciju i činjenicu da trenutno ne postoji parlamentarna većina?

BEVANDA: Vjerujem da će proračun biti usvojen do kraja ove godine i da će zastupnici biti svjesni činjenice koliko je važno da ne ulazimo s privremenim financiranjem u iduću godinu. Bez obzira na političke razmirice svjesni smo da nikavo novo dijeljenje karata ne bi doprinijelo nekom novom zamahu. Ulazimo u izbornu godinu i bez obzira na tu činjenicu funkcioniranje institucija se ne smije zakočiti. Predsjedništvo BiH je ustavni predlagač, a konačnu riječ imaju parlamentarci i očekujem da će se tu odlučivati uz povećanu dozu odgovornosti, a ne koalicionih razmirica.

NN: Upravni odbor UIO završio je svoj posao u vezi sa zakonom o akcizama, ali sada postoji novi prijedlog. Vjerujete li da će taj zakon biti usvojen do polovine decembra?

BEVANDA: Mogu ja da vjerujem u bilo šta, ali ako to nije zajednički cilj onda je teško da se takva vjerovanja ostvare. Poznato je da je UO već dva puta usvojio nacrte seta zakona o trošarinama i da smo ih uputili u proceduru. Posljednji je upućen prije mjesec i po. Sada su se pojavili neki prijedlozi i o tome još pregovaraju entitetske vlade. Kada se donose zakoni treba imati u vidu da se mora paziti da oni budu provodivi, a ne samo da se ispuni forma i da neko postigne politički ili drugi interes. Poznato je da od samog početka upozoravam na važnost izmjena seta ovih zakona zbog investicija koje ga prate jer smo neusvajanjem seta zakona o trošarinama stavili na kocku oko milijardu KM investicija u cestovnoj infrastrukturi.

NN: Savjet ministara BiH na početku mandata imao je poprilično dobrih rezultata, međutim kasnije je praktično sve palo u vodu. Zbog čega? Koliko su iskreni odnosi u koaliciji?

BEVANDA: Ne radi Vijeće ministara na drugoj planeti. Sve što se dešava u vezi je s odnosom snaga na političkoj sceni, a ponekad i s politikantstvom. Postigli smo niz rezultata, od Reformske agnede, podnošenja aplikacije za članstvo u EU, dogovora novog aranžmana s MMF-om, ali smo, po običaju, zapeli u realizaciji. Mogu reći za ministarstvo na čijem sam čelu da sam zadovoljan i da nismo imali nikavih zastoja u radu, postizali smo rokove, završili smo povrat klirniškog duga i Rusija je to već isplatila, usvojili smo strategiju upravljanja javnim dugom uz dogovor s entitetima. Također, proračuni su usvajani do kraja kalendarske godine i usvojen je i program javnih investicija za trogodišnje razdoblje na prijedlog Ministarstva financija.

Da sam razmišljao o iskrenosti odnosa u koaliciji ne bismo ništa ni radili, već bismo samo čekali bolja vremena. Odnosi su takvi kakvi su, ali osnovne stvari moraju se uraditi da se ne bi urušio cijeli sustav.

NN: Kako vidite BiH u doglednoj budućnosti u ekonomskom smislu? Sve manje je investicija, entiteti sve teže izmiruju svoje obaveze, ljudi napuštaju BiH itd.

BEVANDA: Nisu ti ekonomski pokazelji toliko loši kako ih predstavljaju pojedini i samozvani ekonomski eksperti. Tek sada imamo manji pad, što se vidi i po procjenama MMF-a, ali smo imali i ekonomski rast i dobre šanse za poboljšanje. Pomenuo sam da je na naš prijedlog Vijeće ministara usvojilo Program javnih investicija do 2020. godine i tu imamo projekata vrijednosti oko dvije milijarde. Naši planovi su dobri, ali moramo imati u vidu da živimo u okruženju gdje se još rješavaju nacionalna pitanja, gdje su još aktualne i ključne presude za ratne zločine, gdje se traže nestali i gdje se kalkuliše s (ne)postojanjem terorističkih ćelija... To nije ambijent za investicije.

NN: Bolne reforme su neophodne. Ima li u BiH spremnosti da se krene u njih i zbog čega politike kalkulišu?

BEVANDA: Pa, politke postoje i opstaju na kalkuliranju. Sada je samo stvar da ta kalkulacija bude dobra. Dobro vidite kako teško ide s reformama. Tako je bilo i ranije, čim se dirne u nečija prava, čak i kada njihovo postojanje nije opravdano, nastaju problemi. Upravo zbog toga uvijek sam bio za aranžamane s MMF-om jer povoljne kredite prate suštinske reforme. Slično je i s projektima Svjetske banke. Na kraju se sve zaustavi na dobroj volji - ili je ima ili nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije