Intervju

Fadil Novalić za "Nezavisne": Vladi vezane ruke za penzije i plate

Fadil Novalić za "Nezavisne": Vladi vezane ruke za penzije i plate
Foto: Nedžad Uglješa | Fadil Novalić za "Nezavisne": Vladi vezane ruke za penzije i plate

Ne bude li budžet Federacije BiH za 2019. godinu usvojen, neće biti moguće isplatiti niti jednu obavezu koja se finansira iz budžeta, a to znači da već u februaru neće biti plata, dodataka, invalidnina. Svi građani koji primaju novac iz budžeta FBiH već u februaru neće ga dobiti, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Premijer FBiH ističe da  više nema mjesta politikantstvu, te da više nije u pitanju ko je u pravu, a ko ne, već da li će penzioneri u februaru imati od čega da kupe lijekove i skuhaju ručak.

NN: Da li će se kriza u Domu naroda FBiH odraziti na Federaciju BiH, s obzirom na to da još nema budžeta?

NOVALIĆ: I te kako, jer ako budžet ne bude usvojen, onda automatski staju sve isplate iz budžeta, dakle plate, dodaci, poticaji, invalidnine.

Svi građani koji svaki mjesec primaju novac iz budžeta, neće ga dobiti već u februaru.

NN: Hoće li penzioneri i ostali budžetski korisnici biti ugroženi i postoji li bilo kakva mogućnost da Vlada reaguje?

NOVALIĆ: Šta se tiče penzionera, osnovni problem kod isplate penzija jeste neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO za 2019. godinu. Bez njega nisu moguće isplate, dok bez budžeta nije moguće povećanje minimalnih penzija koje smo najavili još prošle godine.

Nama kao Vladi ruke su vezane. Za privremeno finansiranje je kasno, a i da smo išli s privremenim finansiranjem, i o njemu bi trebalo da se izjasni Dom naroda. Dakle, sve dok se ne sazove stari ili konstituira novi saziv, mi po zakonu ne smijemo isplaćivati ništa iz budžeta, koji je prošao samo pola procedure, odnosno Predstavnički dom.

NN: Najavljeni su i protesti poljoprivrednika, građanski bunt penzionera i RVI ukoliko do petka ne bude budžeta. Da li Federaciji prijeti finansijski kolaps i ko je najodgovorniji za to?

NOVALIĆ: Odgovorni su svi oni koji se protive sazivanju Doma naroda u starom sazivu. Kontinuitet vlasti mora da postoji i Ustav je po tom pitanju jasan. Sve dok ne bude konstituiran novi saziv, stari saziv je legitiman. Uostalom, ako delegati iz starog saziva mogu danas uredno primati plate, zašto ne bi mogli raditi?

Da CIK nije odugovlačio sa biranjem načina određivanja delegata, novi saziv bio bi već vjerovatno u funkciji.

NN: Šta Federaciju očekuje nakon 31. januara ne bude li usvojen budžet. Ko će snositi najveće posljedice, kome će biti najteže?

NOVALIĆ: Posljedice, kao uvijek kad se radi o političkoj neodgovornosti, snosiće građani. I to pripadnici socijalno najugroženijih grupa: penzioneri, borci i invalidi. Ja se ipak nadam da do toga neće doći i da će sjednica starog saziva biti sazvana u roku.

NN: Imate li poruku za zakonodavnu vlast u FBiH?

NOVALIĆ: Zakonodavna vlast, ali i svi oni koji su se ishitrenim izjavama umiješali u proces sazivanja Doma naroda, treba da ublaže svoje stavove i prekinu sa nepotrebnim politikantstvom. Ovo više nije pitanje ko je u pravu, već da li će penzioner poslije 1. februara imali od čega da nabavi lijekove ili skuha ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije