Intervju

Mustafa Ružnić za "Nezavisne": Ovo je udar na ustavni poredak

Mustafa Ružnić za "Nezavisne": Ovo je udar na ustavni poredak
Foto: Zlatan Čekić | Mustafa Ružnić: Ovo je udar na ustavni poredak

Unsko-sanski kanton već duže od mjesec dana potresa politička i ekonomska kriza, koja se ogleda u tome što Skupština USK, ni poslije više pokušaja, zbog nepostojanja parlamentarne većine, nije usvojila neophodne finansijske dokumente za funkcionisanje ovoga kantona.

Trenutno se USK nalazi u finansijskoj blokadi, onemogućena je isplata ličnih dohodaka i drugih prinadležnosti budžetskim korisnicima, sindikati prijete štrajkovima i neposluhom, a opozicija poziva Vladu na ostavku.

O trenutnoj situaciji razgovarali smo s Mustafom Ružnićem (NES), aktuelnim premijerom USK.

NN: Unsko-sanski kanton od početka ove godine potresa kriza zbog neusvajanja neophodnih finansijskih dokumenata. Ko je krivac za trenutno stanje?

RUŽNIĆ: Imamo problem što većina u Skupštini USK, koju čini 16 zastupnika, zbog bolesti jednog poslanika, koji je imao tešku operaciju i liječi se u Republici Turskoj, trenutno ne postoji. Dovedeni smo u situaciju da imamo pat-poziciju, te da 15 poslanika nije dovoljno da se izglasaju najvažniji dokumenti. Vlada je ponudila budžet u visini od 276 miliona maraka, pozvali smo sve političke aktere da se uključe u izradu budžeta, a paralelno smo ponudili odluku o privremenom budžetskom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine.

To je jedna tehnička odluka koja omogućava da kanton finansijski funkcioniše, ali je aktuelna opozicija iskoristila izostanak bolesnog poslanika na način da nisu ispoštovali niti ovu zakonsku obavezu.

Naposljetku, zatražili smo da se u sve uključi visoki predstavnik, imali smo radni sastanak s osobljem OHR-a i oni su nam jasno rekli da niko kanton ne smije dovesti u finansijsku blokadu, jer se radi o udaru na ustavni poredak.

Nadam se da će proraditi svijest pojedinih zastupnika opozicije i da će prestati koristiti ovakvo stanje za političke obračune i pokušaj dolaska na vlast.

NN: Predstavnici opozicionih političkih partija u više navrata su Vas pozivali da podnesete ostavku i raspustite Vladu USK, jer ona više ne uživa podršku skupštinske većine. Kakva je Vaša sudbina s obzirom na to da je vaš koalicioni partner Socijaldemokratska partija nedavno najavila mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi potom podržalo još nekoliko manjih političkih partija, pa i opoziciona Stranka demokratske akcije?

RUŽNIĆ: O tome vam više mogu reći naši partneri iz SDP-a, ali mislim da smo u proteklom periodu napravili dobar posao, uspjeli smo stabilizirati kanton, vratiti velika dugovanja i uraditi mnogo dobrih stvari. Mislim da su takve ponude manjinskih vlada klasično guranje SDP-a u naručje SDA, što bi vodilo ka rasparčavanju njihovog biračkog tijela s obzirom na njihove ranije stavove u pogledu saradnje sa Strankom demokratske akcije. Ipak, konačan odlazak je na njima. Još jednom naglašavam, pozivam sve političke aktere da se uključe u rješavanje sadašnjih problema.

NN: U posljednjih nekoliko sedmica na društvenim mrežama pojavili su se telefonski snimci čiji ste Vi glavni akter pa, između ostalog, najavljujete i mogućnost uvođenja vanrednog stanja i derogiranje ovlasti Skupštine tako što će Vlada donositi uredbe sa zakonskom snagom. Da li su ovi snimci autentični?

RUŽNIĆ: Riječ je o jednom dobrom traču i drago mi je kada vidim na šta su spali naši politički protivnici. Radi se o jednom montiranom snimku i nikada nećete čuti da aktuelni premijer nudi mito ili se bavi nepotizmom, kako se moglo čuti na snimcima nekih drugih političkih aktera koji su ne tako davno vršili vlast.

NN: Znači, tvrdite da je snimak montiran. Jeste li tražili da nadležni organi istraže taj slučaj?

RUŽNIĆ: Naravno, sve sam prijavio policiji i Tužilaštvu USK i tražim da se ispita istinitost i autentičnost svega što je objavljeno.

NN: Također, optužbe opozicije odnose se i na navodnu kupovinu skupštinskih poslanika te na to kako u posljednje tri godine Skupštini USK niste nikada podnijeli izvještaj o utrošku budžetskih sredstava u ukupnom  iznosu od oko milijardu maraka. Kako Vi to komentirate?

RUŽNIĆ: Sve su to prazne priče, a autore takvih neistina treba razumjeti. O ovoj Vladi najbolje svjedoče njeni rezultati, za svaku budžetsku godinu podnijeli smo uredne finansijske izvještaje i svi koji žele mogu pogledati te dokumente. Prije tri godine, kada smo preuzeli Unsko-sanski kanton, prekinuli smo dugogodišnju agoniju i situaciju u kojoj smo svake godine bilježili budžetski deficit. Nakon toga, u protekle tri godine, prvi put imali smo budžetski suficit i to je ono što je nama pokazatelj da smo zaustavili finansijsko urušavanje Unsko-sanskog kantona.

NN: Šta budžetski korisnici i građani mogu očekivati u skoroj budućnosti? Postoje li bilo kakve naznake da bi moglo doći do političkog kompromisa i skore finansijske deblokade Unsko-sanskog kantona?

RUŽNIĆ: Ja vjerujem u to i mi ćemo učiniti sve da ne dođe do dublje krize, jer svi smo odgovorni pred zakonom. Da postoji malo više pravde u ovoj zemlji, u sve ovo bi se uključile nadležne institucije i poduzele aktivnosti protiv onih koji udaraju na ustavni poredak. Ja sam optimista i mislim da će već ove sedmice biti riješen ovaj problem i da će biti usvojena odluka o privremenom budžetskom finansiranju Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije